Vereniging Eigen Huis tegen verplicht aflossen hypotheek

Een huis dat te koop staat in Rotterdam-Noord. Foto NRC / Leo van Velzen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) is negatief over het nieuwe plan van de Rabobank om aflossing van de hypotheek te verplichten. De belangenvereniging spreekt van een “ongelukkige timing’” omdat de regels voor hypotheekverstrekking op 1 augustus al strenger worden.

De Rabobank wil zo snel mogelijk een nationaal akkoord over verplichting van de annuïteitenhypotheek voor starters en nieuwe hypotheken, maakte topman Piet Moerland gisteren bekend. Het doel is meer doorstroming te krijgen in de gestagneerde woningmarkt.

Bij een annuïteitenhypotheek betalen kopers maandelijks een vast bedrag en lossen ze de gehele hypotheek binnen de looptijd af. De overheid bespaart hiermee op fiscale renteaftrek omdat er uiteindelijk minder rente wordt betaald. Het geld dat de overheid bespaart, zou ruimte geven om de overdrachtsbelasting (6 procent van de koopsom) “te herzien”. Afschaffing van deze belasting zou met name starters moeten stimuleren om een huis te kopen.

Economieredacteur Eppo König van NRC sprak met VEH-woordvoerder Hans André de la Porte over het plan:

“Er zijn net afspraken gemaakt over strengere normen voor hypotheken, de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financiering die op 1 augustus moet ingaan. Daarin staat al dat 50 procent van de woning moet worden afgelost. We weten nog niet eens wat de effecten van die code zullen zijn en dan komt de Rabobank ineens ook met strengere regels.”

Volgens de VEH gaat het plan ten koste van de hypotheekrenteaftrek omdat kopers meer aflossen en minder rente betalen. De La Porte:

“Omdat ze meer aflossen zullen de woonlasten op korte termijn stijgen. Misschien werkt het plan wel op de lange termijn.”

    • David Haakman