Veilig voetballen met een hoofddoekje om kan best

De veiligheidsvoorschriften van wereldvoetbalbond FIFA geven vrouwen uit islamitische landen geen kans om mee te doen aan de Olympische Spelen (NRC Handelsblad, 7 juni). Je mag geen nekbedekkende kledingstukken dragen. Hoofddoeken die ook de nek bedekken, zijn verboden. Als reden voert de FIFA aan dat een speelster per ongeluk of opzettelijk aan de doek van een medespeelster kan trekken. Die zou kunnen worden gekeeld.

De vraag is of nekbedekkende doeken in alle vormen gevaar opleveren. Uit ervaring weet ik dat het hoofd en de nek op diverse manieren kunnen worden bedekt. Je kunt een shirt met daaraan een muts dragen, een soort badmuts, waardoor je geen gevaar loopt om te worden gekeeld, of een maghneh – een hoofddoek die niet om de hals wordt geknoopt, maar over de schouders hangt. Laat het aan moslimontwerpers over en ze zullen in no time een gevaarloze doek tevoorschijn halen die voldoet aan de strenge eisen van islamitische regimes en aan de veiligheidseisen van de FIFA. Het veiligheidsexcuus lijkt me zo te zijn opgelost.

Met het hoofddoekverbod straffen we niet het islamitische regime, maar de vrouwen die lijden onder dat regime. Ze worden overdrachtelijk gekeeld voordat ze daadwerkelijk gekeeld kunnen worden.

Ferdows Kazemi

Den Haag

    • Ferdows Kazemi