Uitgelicht

Scene uit de film Spider-Man 2 (2004) FOTO: Columbia TriStar Home Entertainment

Film

Spider-Man 2 (Sam Raimi, 2004, VS). Vervolg op kassucces concentreert zich op de gemoedstoestand van Peter Parker, de verlegen superheld die als puber werd gebeten door een radioactieve spin en sindsdien over bijzondere krachten beschikt. Natuurlijk moet Spider-Man ook de wereld redden van een demonische professor, maar Peter Parker moet vooral met zichzelf uitvechten wat hij wil in het leven: plicht of plezier. Met Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Willem Dafoe, Alfred Molina.RTL5, 20.30-23.10u.

The Lord of the Rings: The Two Towers (Peter Jackson, 2002, VS/Duitsland/Nieuw-Zeeland). Tweede deel van Tolkien-verfilming is wellicht groter en genialer dan The Fellowship. Wel vereist de reis die de hobbits, mens, dwerg en de elf Legolas voortzetten nadat zij in deel 1 van Gandalf gescheiden zijn enige voorkennis van de toeschouwer. Eén. 20.40-23.30u.

A Fish Called Wanda (Charles Crichton & John Cleese, 1988, Engeland/VS). Uitzonderlijk geslaagde, door John Cleese melancholiek geschreven komedie zet de verstikkende conventies van de very British af tegen de bevrijdende seksualiteit en brute luchtigheid der Amerikanen. Met Jamie Lee Curtis, Kevin Kline en Michael Palin.Canvas, 22.50-00.34u.

Romance & Cigarettes (John Turturro, 2005, VS). Derde regie van Turturro is een aanstekelijk groteske musical, gesitueerd in een arbeidersmilieu. James Gandolfini gaat vreemd met Kate Winslet. Echtgenote Susan Sarandon neemt wraak. Ook met Steve Buscemi en Christopher Walken.Ned.2, 00.10-01.46u.

Informatief

Envoyé spécial. Magazine met achtergronden bij actualiteiten. Vandaag drie onderwerpen: een bezoek aan een toeristenhotel in Tunesië, waar het toerisme nog niet op gang is gekomen na de revolutie. Een economische ramp dreigt. Als tweede onderwerp: vakantie op een vrachtboot. Wie de tijd heeft, kan een hut boeken op een schip en er weken over doen om de eindbestemming te bereiken. Tot slot: gewassen als Peruaanse rijst, gerst en spelt komen uit het getto van de alternatieve keuken en verschijnen in steeds meer supermarkten en restaurants. TV5, 18.35-20.30u.

Wunder Mensch. Deel twee van documentaire over de verschillen in gedrag tussen jongens en meisjes en over de vraag of dat verschil veroorzaakt wordt door hormonale of sociale invloeden.Arte, 21.40-22.25u.

David wants to fly. Film van David Sieveking, die tijdens een workshop met zijn idool David Lynch kennismaakt met de Transcendentale Meditatie volgens Maharishi Mahesh Yogi. Als Sieveking zelf ook gaat mediteren, begint hij zichzelf vragen te stellen over de organisatie van TM, die dankzij de bijdragen van discipelen uitgegroeid is tot een miljardenimperium. Hoe meer hij uitzoekt, hoe meer ongerijmdheden hij ontdekt. Is TM een cynische geldmachine of een uit de bocht gevlogen sekte? Lynch weigert antwoord te geven op kritische vragen. Die antwoorden komen pas in Jothir Mat, een klooster hoog in de Himalaya. Arte, 22.25-00.00u.

Amusement

Mamma Mia! Musicalfilm. Sophie staat op het punt te trouwen. In het dagboek van haar moeder leest ze dat ze drie mogelijke vaders heeft. Ze nodigt hen uit op het Griekse eiland waar ze met haar moeder woont. Het gevolg: oude romances vatten vlam en liefde bloeit op. Met o.a. Pierce Brosnan, Meryl Streep en Colin Firth. RTL4, 20.30-22.40u.

The Kennedys. Eerste twee afleveringen van achtdelige dramaserie over de geschiedenis van de familie Kennedy sinds 1960. Met Greg Kinnear als Jack, Katie Holmes als Jackie, Serge Houde als Sam Giancana en Tom Wilkinson als Joe sr.BBC 2, 22.00-23.30u.

HF 2011: The Irrepressibles. Rechtstreekse uitzending uit het Muziekgebouw aan ’t IJ. De zes mannen en vier vrouwen van dit Britse theatrale poporkest spelen hun voorstelling Human Music Box. Voorman Jamie McDermott (zang en gitaar) noemt Kate Bush en het album A Night At The Opera van Queen als inspiratiebronnen, terwijl ook invloeden van Antony & The Johnsons en de Bonzo Dog Doo-Dah Band hoorbaar zijn.Ned.2, 23.25-00.10u.

Radio

The Hague Jazz. Concertregistraties, sfeerverslagen en interviews, rechtstreeks uit Den Haag. Vanavond treden daar onder meer Grace Jones, Rachelle Ferrell, Cassandra Wilson, Bobby Womack en de Cubop City Big Band op. Radio 6, 19.02-21.00u en 23.02-01.00u.

De avonden: Poetry International. Rechtstreekse uitzending uit de Rotterdamse Schouwburg, waar onder meer gesproken wordt met Willem Jan Otten, Ester Naomi Perquin, de Israëlische dichter Admiel Kosman, de Amerikaan Robert Hass en de Roemeense dichters Doina Ioanid en Ion Muresan.Radio 6, 21.02-23.00u.