Turkije wil vluchtelingen in Syrië zelf helpen

De Turkse regering wil de groeiende stroom Syrische vluchtelingen aan de zuidgrens verleggen door hun in Syrië zelf hulp te verlenen.

Een zogenaamde hulpcorridor moet voorkomen dat in de komende weken nog eens tienduizenden Syriërs naar Turkije vluchten. Wie deze bufferzone moet gaan beschermen tegen de Syrische troepen die op dit moment in het noorden van het land huishouden is onduidelijk.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, maakte de plannen voor humanitaire hulp aan de andere kant van de grens gisteren bekend. Hij deed dit nadat hij met eigen ogen de duizenden vluchtelingen had gezien die zich dagelijks aan de Syrische kant van de grens verzamelen. „Ik kon de angst in hun ogen zien”, zei Davutoglu. „We hebben besloten om onze Syrische broeders te helpen bij hun behoefte aan voedsel.”

Het zwartste scenario voor de Turkse regering is een herhaling van de vluchtelingencrisis die zij begin jaren negentig meemaakte. Honderdduizenden Iraakse Koerden vluchtten naar het zuidoosten van Turkije nadat de Iraakse leider Saddam Hussein steden in het noorden van Irak had bestookt met gifgas.

De troepen van president Bashar al-Assad lijken hun aanvallen in het noorden van het land te intensiveren nadat ze afgelopen weekend de stad Jisr al-Shoughour hadden bezet.

De Turkse regering is tot nu toe aanzienlijk voorzichtiger met Assad dan met andere wankelende leiders in de regio. Zowel Hosni Mubarak (Egypte) als kolonel Gaddafi (Libië) kreeg van Turkije te horen dat ze naar hun volk moeten luisteren en moeten aftreden. Assad hoeft van de Turken niet af te treden maar hij moet wel hervormingen doorvoeren – „als in shocktherapie”, zoals de Turkse minister van Buitenlandse Zaken het verwoordde.

Intussen verhoogt Turkije wel de diplomatieke druk op het Syrische bewind. Gisteren werd op het ministerie van Buitenlandse Zaken een speciale afgezant van president Assad in Ankara ontvangen. Hem werd gevraagd de militaire operaties in het noorden van Syrië te stoppen. Eerder deze maand liet de Turkse regering enkele honderden Syrische opposanten toe om in de badplaats Antalya over de val van Assad te spreken.

De Syrische regering beschuldigt Turkije van het leveren van wapens aan de Moslimbroeders. Vorige week demonstreerden duizenden aanhangers van Assad voor de Turkse ambassade in Damascus.

    • Bram Vermeulen