Trek maar aan 't touwtje

Het dubbele mes maalt alles tot moes.
Het dubbele mes maalt alles tot moes.

Weer een keukenkastjesweeskind dat er nooit meer uit komt. Of is dat een vooroordeel op het eerste gezicht? Ja. Hij doet het goed. En verdient een plek op het aanrecht, in het zicht. Een keukenmachientje zonder snoer maar met een touwtje. Door de Duitse fabrikant Finecut genoemd.

Inventarisatie van keukenladen en -kastjes leert de huishoudsocioloog dat veel mensen een hekel hebben aan het snijden van groente en fruit. Ook van eieren. Er zijn meer dan honderd verschillende apparaatjes te koop om gekookte eieren in plakken of in parten te snijden. Uiensnijders zijn er ook in overvloed en er worden telkens nieuwe bedacht. Tomatenzaagjes zijn er in soorten en maten en er zijn appelpartjesstampers en aspergeschilmachientjes.

Allemaal instrumenten waar je niet naar taalt als je een goed en scherp mes hebt en het heerlijk vindt om prei te snijden. Dat vind ik. Des te beter kan ik machientjes testen waar ik in mijn hart een hekel aan heb omdat ze mij het mooie werk uit handen willen nemen. Als het dán meevalt moet het wel een goed ding zijn. Deze valt me mee.

Er is niets nieuws aan de onderdelen, maar de degelijkheid valt op. Een bak van kunststof van net geen liter inhoud. In het deksel zit het mechanisme dat bekend is van slacentrifuges en speelgoed waarmee een losse propeller gelanceerd wordt. Door aan een koord te trekken gaat een asje draaien. Hoog toerental. Het koord wordt door een veer telkens teruggetrokken voor een nieuwe ruk. De Nederlandse importeur van Fissler noemt het apparaat een kleine keukenrobot. En hij zegt: ‘In tijden dat men duurzaam met energie omgaat is een kleine hulp in de huishouding een groot gemak.’ Kost 35 euro en volgend jaar 8 euro meer, zegt de importeur.

In de Finecut kunnen drie gereedschappen op tamelijk hoge snelheid ronddraaien. Een korfje waarin nattigheid zoals gewassen kruid droog gecentrifugeerd wordt. Een gardetje voor mengen en klutsen. En een dubbel mes: twee bladen horizontaal boven elkaar op een verticale as.

Dat snijderijtje is het meest spectaculaire. Het is vlijmscherp en maalt alles tot moes of tartaar. Geen grote hoeveelheden, daar is het apparaat te klein voor. Maar een beetje pesto heb je er in een tel in gemaakt. Nee, in twintig tellen. Het staat in de gebruiksaanwijzing. Vijf tot zes keer trekken aan het touwtje levert grof snijdsel op. Zeven tot twaalf keer trekken maakt middelfijn spul en voor het fijne werk moet het tot wel twintig keer. Lekkere herrie. Maar het werkt. En het mechanisme maakt het geluid van degelijkheid. Het klinkt alsof het lang zal blijven functioneren. In huishoudens waar men niet van snijden houdt, met een mes.