'Te bot voor nieuwkomers'

André Engels (39) is gepromoveerd software-engineer en al actief sinds 2001. Hij is één van de langst actieve Wikipedianen. Hij bewerkte duizenden artikelen en begon zelf onder andere de artikelen over Drouwen (een dorp in de provincie Drenthe) en Ivan Kobelev (een Russische ontdekkingsreiziger). Engels heeft de functie van ‘checkuser’: hij mag bij een vermoeden van misbruik privégegevens inzien van gebruikers. Hij was ook moderator, maar stapte drie keer op „voornamelijk vanwege ruzies”.

„In de begintijd kende je elke medewerker. Ik denk dat de sfeer toen beter was. Het is ook wel bureaucratischer geworden. Maar de duizend artikelen die elke encyclopedie zou moeten hebben, hebben we nu wel.

„Als je zo lang in de gemeenschap zit ga je ook de schaduwzijden zien: de eeuwige ruzies, vaak over dezelfde onderwerpen. Soms over Israël en Palestina – dan gáát het tenminste nog ergens over. Maar soms slaan mensen elkaar de hersens in over de vraag of er een aparte pagina moet komen voor Michael Jackson de zanger en Michael Jackson de bierkenner.

„Een ander probleem is het verwelkomen van nieuwe Wikipedianen. Je hebt aan de ene kant scholieren die het leuk vinden om poep in een artikel te zetten of de reclamemakers die een wervend artikel schrijven over hun eigen bedrijf. Maar daarnaast heb je de goed bedoelende nieuwe gebruiker, die misschien nog niet alles snapt. Die laatste wil je niet wegjagen. Ik vind dat er de laatste tijd te bot op hen gereageerd wordt.

„En dan heb je nog conflicten: bewerkers die elkaar voortdurend in de haren vliegen. Recentelijk riep één van de moderatoren: en nu allemaal koppen dicht anders blokkeer ik jullie voor twaalf uur. Vervolgens wordt dáár weer over doorgezaagd. Ja, en dan zeg ik: „zucht”.

„Er moet een manier komen om inhoudelijke discussies te beslechten. Nu krijgt degene met de langste adem vaak gelijk.”