Syrisch leger rukt op, gehate neef Assad trekt zich terug

Gewonde Syrische vluchtelingen in een kamp aan de Turkse grens. Foto Reuters / Umit Bektas

Het Syrische leger is vanochtend de noordelijke stad Maaret al-Numan binnengetrokken en heeft weer de volledige controle over de stad. Overal in Syrië worden vandaag na het middaggebed weer protesten tegen president Al-Assad verwacht.

Mensenrechtenactivisten vertelden vanochtend aan persbureau AP dat het leger Maaret al-Numan (kaart) met behulp van tanks en helikopters weer onder controle heeft gebracht. De stad was de afgelopen weken, net als andere noordelijke steden als Jisr al-Shughour, het toneel van oproer en verzet tegen het Syrische regime. Als gevolg van de dreiging van het leger zijn veel van de honderdduizend inwoners van Maaret al-Numan de stad ontvlucht.

Het leger is volgens activisten nu op weg naar de stad Khan Sheikhon (kaart), ten zuiden van Maaret al-Numan. Het Syrische staatspersbureau SANA meldde vanochtend dat het leger zich rondom de stad verschanst om “gewapende terroristische organisaties” het oversteken van een belangrijke snelweg te belemmeren.

Aan de vooravond van de voor vandaag verwachte anti-regeringsbetogingen maakte een neef van president Al-Assad, Rami Makhlouf, gisteravond bekend dat hij zich terugtrekt uit het Syrische zakenleven. Die stap wordt gezien als een belangrijke concessie aan de betogers omdat Makhlouf gehaat wordt vanwege de geur van corruptie die rondom zijn persoon hangt. Makhlouf is al jaren doelwit van Amerikaanse en Europese sancties.

    • Pim van den Dool