Studie IOC 'smeergeld' Havelange

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onderzoekt of zijn oudste lid, de 95-jarige Braziliaan João Havelange, smeergeld heeft aangenomen. Dat meldde gisteren de Britse krant The Guardian.

Havelange wordt ervan beschuldigd gedurende zijn 24-jarige voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA één miljoen dollar (700.000 euro) aan steekpenningen te hebben ontvangen van ISL, de intussen opgedoekte FIFA-marketingpartner. De wereldvoetbalbond, waarbij Sepp Blatter in 1998 Havelange opvolgde, heeft die beschuldigingen nooit willen onderzoeken.

De ethische commissie van het IOC doet dat nu wel, nadat Havelanges naam opdook in het BBC-programma Panorama over corruptie binnen de FIFA, waarvan Havelange erevoorzitter is. Zijn naam dook op in het onderzoek van de ethische commissie naar beschuldigingen over omkoping van het IOC-lid Issa Hayatou, de Kameroense voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond CAF. Die zou ruim 11.000 euro van ISL hebben ontvangen. Het is pijnlijk voor de FIFA dat twee bestuursleden door het IOC worden gescreend.