Stijn Schaars van AZ naar Sporting

Voetballer Stijn Schaars speelt volgend seizoen voor Sporting Portugal. Dat maakte de Portugese club gisteravond op een persconferentie in Lissabon bekend.

Schaars, aanvoerder van AZ, verkoos een aanbieding van Sporting boven die van PSV en tekende een contract voor drie jaar in de Portugese hoofdstad. Schaars wordt bij Sporting, na Benfica de tweede club van Lissabon, ploeggenoot van de van FC Utrecht overgekomen aanvaller Ricky van Wolfswinkel.

Middenvelder Schaars speelde de afgelopen zes seizoenen voor AZ, waarmee hij in 2009 landskampioen werd. Daarvóór kwam hij uit voor Vitesse uit Arnhem. Hij droeg vijftien keer het shirt van het Nederlands elftal, maar is geen basisspeler van Oranje. In de winterstop bedankt hij nog voor een transfer naar Panathinaikos uit de Griekse hoofdstad Athene.

Schaars, die bij AZ een contract tot medio 2012 had, liet gisteren in een reactie op het Portugese persbericht weten veel zin te hebben in het nieuwe avontuur. „Ik kom bij een grote club met een grote historie. Sporting past bij me. Ik zal vechten om kampioen te worden”.

Joris Mathijsen (31) voetbalt komend seizoen voor het Spaanse Malaga. De centrale verdediger tekent een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar. Zijn huidige club Hamburger SV ontvangt naar verluidt drie miljoen euro. Eerder dit voorjaar maakte ook international Ruud van Nistelrooy de overstap van HSV naar Malaga.

De Spaanse club is momenteel in handen van een Qatarese sjeik die volgens Mathijsen grootse plannen heeft met Malaga. „Ze willen hier Europees voetbal spelen en met het oog daarop zijn ze aankopen aan het doen. Zelfs kwalificatie voor de Champions League behoort tot de ambities”, aldus Mathijsen in een reactie. Malaga eindigde vorig seizoen als elfde in de Primera Division.

Mathijsen mocht vertrekken bij HSV, Traditionsverein uit Noord-Duitsland. Hij speelde vijf seizoenen bij de Bundesligaclub. Eerder voetbalde hij ook in de eredivisie voor Willem II en AZ.

Mathijsen speelde tot nu toe 72 interlands en behoorde in de zomer van 2010 tot het basiselftal van Oranje dat bij het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika de finale haalde en met 1-0 verloor van Spanje.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Stijn Schaars van AZ naar Sporting (17 juni, pagina 34) staat in de bovenkop dat voetballer Joris Mathijsen van de Duitse club Hamburger Sport-Verein e.V. wordt getransfereerd naar de Spaanse Sevilla Fútbol Club. Dit is onjuist. Mathijsen vertrekt wel naar Spanje, maar zal spelen voor Málaga Club de Fútbol. Bij deze club wordt de centrale verdediger van het Nederlands elftal (die 72 interlands speelde en daarin 3 doelpunten maakte) een ploeggenoot van aanvaller Ruud van Nistelrooy, die eveneens uitkomt voor het Nederlands elftal (67 interlands, 35 doelpunten).