'Stevo' houdt alles bij: dieet, hartslagen, autokosten

Steven Kruijswijk behaalde gisteren zijn eerste profzege. In de zesde rit van de Ronde van Zwitserland kwam hij solo over de finish. Daarmee lijkt zijn honger niet gestild.

Ogenschijnlijk moeiteloos nam Steven Kruijswijk bergop de aanval over van klassementsleider Damiano Cunego. Met een imponerende solo reed hij gisteren naar ritwinst op een col van de buitencategorie, zijn eerste profzege ooit. In het algemeen klassement van de Ronde van Zwitserland staat hij derde. En nog is de honger van het net 24-jarige klimmerstalent, onlangs negende in het eindklassement van de Ronde van Italië, niet gestild. „Een ritzege en twee man op het podium is heel mooi, maar nu je er zo dichtbij bent moet je strijden om de eindzege”, zei hij gisteren op de Rabo-website.

Ook in de zesde etappe naar de 1.562 meter hoge top van de Triesenberg in Liechtenstein domineerde de Raboploeg de Zwitserse ronde, die zondag eindigt met een tijdrit over 32,1 kilometer. Vooral in de bergen is de Nederlandse ploeg tot nu toe oppermachtig. Bauke Mollema, gisteren derde, staat op 1.23 minuut van Cunego tweede in het klassement. Vlak achter hem volgt ritwinnaar Kruijswijk op 1.36, Laurens ten Dam is met een achterstand van 2.24 zesde, hij leidt het bergklassement. In de schaduw van de heersende Rabo-renners klom de jonge Wout Poels van Vacansoleil gisteren vlak achter de besten mee: 22ste. Met de resultaten stijgt het vertrouwen. „Voor mij was duidelijk dat ik de beste was van de groep”, keek Kruijswijk terug op zijn beslissende demarrage.

In de aanloop naar de Tour de France, die op 2 juli begint in de Vendée, vallen Nederlandse klimmers op met goede resultaten. Rabo-kopman Robert Gesink was vorige week bergop al sterk in de Franse rittenkoers Dauphiné Libéré. Mollema, Kruijswijk en Ten Dam strijden nu zelfs om de eindzege in Zwitserland. In de 75-jarige historie van de Tour de Suisse was Hennie Kuiper in 1976 de enige Nederlandse eindwinnaar. Joop Zoetemelk werd in 1980 derde, Theo de Rooij (1982) en Peter Winnen (1983 en 1987) eindigden als tweede. Winst in een bergrit was de laatste twintig jaar in Zwitserland alleen weggelegd voor Thomas Dekker (Crans-Montana 2007) en Gesink (La Punt 2010).

„Ik denk dat de tijdrit van zondag beslissend zal zijn voor de eindzege”, zei Kruijswijk na zijn ritzege in vlot Duits voor de Zwitserse televisie. Na de laatste bergrit van vandaag volgt morgen een vlakke etappe. Leider Cunego is geen uitblinker in tijdrijden. Mollema en Kruijswijk gelden ook niet als specialist, maar toonden eerder dit jaar dat ze net als Gesink veel progressie hebben geboekt op dit zware onderdeel. In de top van het klassement is de Amerikaan Levi Leipheimer, vijfde op 1.59 van Cunego, de beste tijdrijder. Nummer vier Frank Schleck, vorig jaar eindwinnaar in Zwitserland, lijkt als niet-specialist kansloos voor de eindzege. Zijn jongere broer Andy, gisteren al vroeg ‘gelost’, gebruikt de achtdaagse rittenkoers louter om zijn vorm aan te scherpen voor de Tour en speelt in het klassement geen rol.

Kruijswijk verzilverde met ritwinst en een topklassering in het klassement zijn goede benen van de Ronde van Italië. Vorige week bewees Joaquim Rodriguez in de Dauphiné al dat het rijden van de Giro geen nadeel hoeft te zijn ten opzichte van renners die de afgelopen weken vooral trainden voor de Tour. De Spanjaard won twee bergritten. Kruijswijk gaf tijdens deze ronde eerder aan vermoeidheid te voelen. Maar na zijn negende plaats in de Giro, waarin hij in de laatste week veel minder verzwakte dan vrijwel alle concurrenten, is Stevo (zijn bijnaam) nog altijd zeer goed op gewicht (63 kilo) en in conditie.

„Steven doet er alles voor om te slagen als prof”, vertelt Sjef Kisters, de eerste jeugdtrainer van Kruijswijk bij de Nuenense wielervereniging Trap met Lust. „Na de Giro kwam hij langs om over een eigen fanclub in Nuenen te praten. Dan neemt hij de hele avond één spa rood. Dieet, hartslagen: hij houdt alles goed in de gaten. Zo had hij geanalyseerd dat hij in Girona [zijn Spaanse woonplaats] maar drie keer in twee maanden zijn auto had gebruikt. Dan verkoopt hij die onmiddellijk. Een ander van die leeftijd met zijn salaris zou een mooie sportwagen kopen, hij niet.”

Over een week wordt de fanclub van Kruijswijk officieel opgericht, in café De Stam in het nabijgelegen Gerwen. De eerste trip voor zijn supporters gaat naar Ootmarsum, waar hun favoriet aan het nationaal kampioenschap meedoet. De Tour de France laat hij dit jaar links liggen, in overleg met de Rabo-ploegleiding. Technisch directeur Erik Breukink weet uit eigen ervaring dat de combinatie Giro-Tour zwaar is voor een jonge klassementsrenner. Ook Gesink en Mollema, die dit jaar debuteert in de Tour, werden bij Rabo voorzichtig gebracht. „Ik wil eerst deze klus zo goed mogelijk klaren”, antwoordde Kruijswijk gisteren op de vraag of hij later dit jaar de Vuelta rijdt. „Pas na de Ronde van Zwitserland bespreek ik met de ploegleiding mijn verdere programma.”

    • Maarten Scholten