Rotterdam moet meer bezuinigen dan verwacht

Oorzaken zijn een forse toename van het aantal bijstandsgerechtigden en dalende grondopbrengsten.

De gemeente Rotterdam is gedwongen nog drastischer te bezuinigen dan de stad al van plan was. De extra besparingen lopen op van 180 miljoen (in 2012) naar bijna 260 miljoen euro (2015), en komen bovenop het bedrag van 593 miljoen euro dat Rotterdam in 2010 voor vier jaar afkondigde. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt. Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar is het tekort op de begroting opgelopen tot 106 miljoen euro. Oorzaken zijn een forse toename van het aantal bijstandsgerechtigden en dalende grondopbrengsten door de vastgelopen bouwsector, aldus wethouder Jantine Kriens (Financiën, PvdA). Rotterdam (jaarbegroting 4,4 miljard euro) was vorig jaar al de stad met de grootste bezuinigingsopgave: 593 miljoen euro in vier jaar. De stad telt veel laaggeschoolden en kent mede daardoor een hoge werkloosheid. (NRC)