‘Robert M. misbruikte kinderen ook bij hem thuis’

Kinderdagverblijf 't Hofnarretje werd geregeld beklad toen bekend werd dat werknemer Robert M. kinderen had misbruikt. Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer

Robert M. heeft niet alleen in ’t Hofnarretje en op oppasadressen kinderen misbruikt, maar ook bij hem thuis. Dat bleek vanochtend tijdens de tweede pro-formazitting van de Amsterdamse zedenzaak.

In de zedenzaak hebben zich tot nu de verontruste ouders van 139 kinderen zich gemeld. Of die ook allemaal seksueel zijn misbruikt, is volgens het Openbaar Ministerie nog onduidelijk.
Hoofdverdachte Robert M. heeft inmiddels in 87 gevallen een bekentenis afgelegd. Hij zou ook seksuele hulpmiddelen als vibrators hebben gebruikt en kinderen daadwerkelijk zijn binnengedrongen.

M.’s echtgenoot Richard van O. was volgens het OM mededader en van alles op de hoogte. Hun relatie was gebaseerd op het misbruik. Hij heeft onder meer glijmiddel en opnamemateriaal voor zijn man gekocht en hem naar oppasadressen gebracht en gehaald, waar M. kinderen misbruikte. Hij wenste hem dan veel succes. M. ging soms ook met kinderen van de crêches waar hij werkte overdag naar huis.

Van O. heeft verklaard meer dan driehonderd dagen per jaar naar beelden van misbruik te hebben gekeken. Hij is een aantal keren weggegaan als zijn man thuis met een andere pedoseksueel een kind misbruikte. Hij zou wel een keer hebben gevraagd ‘of het niet wat minder kon’. Maar M. zou hebben verklaard dat hij zichzelf niet meer in de hand had.

Hij kon het misbruik niet stoppen, heeft de 38-jarige Van O. verklaard. Hij zei dat hij zelfs niet wist wat te doen als M. een hele crêche zou hebben misbruikt. Van O. heeft M. in 2001 ontmoet via een pedochatsite. Toen hij hem naar Nederland haalde ‘om leuke dingen te doen’, wist hij dat M. was veroordeeld voor kinderporno. Hij heeft hem aan werk geholpen en een pedagogische opleiding voor hem betaald. Ook bracht Van O., die zei nog steeds veel van zijn man te houden, hem naar speeltuinen.

In het dossier komen alleen de zaken waarover M. een bekentenis heeft afgelegd of bewijsmateriaal is gevonden. Dan gaat het om chats, foto’s, videobeelden of verklaringen.
Het onderzoek duurt nog enige maanden. Er moeten nog getuigen worden gehoord in Duitsland en de VS. Ook moeten de twee nog psychisch worden onderzocht in het PBC. In het geval van Van O. wordt de rapportage in november verwacht. De rechtbank verlengde zijn voorarrest, mede vanwege de kans op herhaling.

De volgende procedurele zitting is op 14 september. In december wordt mogelijk een regiezitting gehouden.

    • Pim van den Dool