'Robert M. geholpen door Van O.'

Zedenverdachte Richard van O. heeft op een groot aantal manieren het misbruik van kleine kinderen door zijn echtgenoot Robert M. mogelijk gemaakt. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanochtend betoogd tijdens een pro-formazitting in de Amsterdamse zedenzaak.

Van O. wordt medeplichtigheid aan dat misbruik ten laste gelegd. De zaak kwam in december aan het licht. M. heeft inmiddels, zo blijkt, de namen genoemd van 87 kinderen die hij heeft misbruikt. 35 kinderen zijn herkend op beelden. Hij misbruikte de kinderen ook met anderen. Eén medeverdachte, een man uit Amstelveen, zou 50 euro hebben betaald om één kind te mogen misbruiken. Samen met een Brit heeft M. vier peuters misbruikt.

Zijn echtgenoot Van O. wist van de seksuele voorkeur van M. toen hij hem naar Nederland haalde in 2003, zegt het OM. Ze hebben elkaar volgens het OM ontmoet in een chatgroep voor pedoseksuelen.

In een brief aan M. uit 2002 stelde hij voor om in Nederland speeltuinen en zwembaden te bezoeken zodat M. naar kinderen kon kijken. Hij heeft volgens het OM willens en wetens de opleiding betaald voor M. zodat hij in de kinderopvang kon werken. Hij bracht M. van en naar oppas-adressen en verliet soms op verzoek hun huis, zodat zijn man kinderen kon misbruiken. Ook kocht Van O. glijmiddel en zag hij dat M. een vibrator en een buttplug (seksspeeltje) in zijn tas deed wanneer hij ging oppassen.