RIVM: Nederlandse EHEC-bacterie van onbekend type

Het veld van een Duitse groenteteler in Hamburg. Foto Reuters / Fabian Bimmer

De in Nederland aangetroffen EHEC-bacterie is onbekend bij het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM).

De bacteriën die de Voedsel- en Waren Autoriteit begin deze maand bij twee Nederlandse groentetelers op rodebietenspruiten aantrof, kunnen niet door het RIVM geïdentificeerd worden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Het RIVM heeft de bacteriestam nu opgestuurd naar laboratoria in Italië en Denemarken in de hoop dat zij erin slagen de variant van de gevreesde bacterie te achterhalen. Dit kan een aantal weken duren. Het is overigens niet bekend hoe ziekteverwekkend deze gevonden stam ook daadwerkelijk is.

De huidige uitbraak van EHEC is de dodelijkste tot nu toe. Tot nu toe zijn er 39 mensen bezweken door besmetting met de bacterie die niercomplicaties veroorzaakt. Zij lijkt afkomstig te zijn van kiemgroenten van een boerderij in Bienenbüttel, in het noorden van Duitsland.

Volgens het Robert Koch Instituut, het Duitse equivalent van de RIVM in Nederland, neemt het aantal nieuwe besmettingen sinds de afgelopen week af. In totaal zijn in Duitsland op dit moment 3304 mensen besmet, dat zijn er vijftig meer dan gisteren. Hoewel het aantal gevallen van besmetting afneemt, waarschuwt de Duitse minister van Volksgezondheid Daniel Bahr dat er mogelijk nog mensen kunnen bezwijken aan de bacterie. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn meer dan honderd mensen in de verenigde Staten, Canada en dertien andere Europese landen besmet. In Nederland zijn volgens het RIVM vier mensen besmet.

Lees hier meer over de ontwikkelingen rond de EHEC-bacterie.