Rijksmuseum ontvangt bijna 500 foto’s Gerard Reve

Gerard (Kornelis van het) Reve. Burgerschrijver met een glas rode wijn in de wei met een koe in het Friese Greonterp. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Greonterp,Friesland 1969 Gerard Reve in 1969 in het Friese Greonterp (foto maakt geen onderdeel uit van de gift aan het Rijksmuseum). Foto NRC / Vincent Mentzel

Joop Schafthuizen heeft 481 foto’s van Gerard Reve geschonken aan het Rijksmuseum. De foto’s zijn afkomstig uit zijn archief en beslaan vrijwel het hele leven van Reve (1923-2006), zegt Schafthuizen.

“Ze zijn door de jaren heen gemaakt door de belangrijkste fotografen van Nederland. De oudste foto is eind jaren veertig gemaakt door Annelies Romein, de laatste is een portret door Rineke Dijkgraaf.” Die laatste foto werd twee jaar voor de dood van Reve genomen. Schafthuizen: “Het is wel aardig dat Gerard, die natuurlijk van de herenliefde was, zo zit ingeklemd tussen twee vrouwen.”

De foto’s zijn een ‘persoonlijke keuze’ van Schafthuizen uit zijn eigen bezit. In de schenking bevinden zich ook foto’s van onder anderen Emiel van Moerkerken, Cas Oorthuys, Eddy Posthuma de Boer en Vincent Mentzel. De ‘volksschrijver’ was een van de eerste Nederlandse auteurs die het belang van originele publiciteitsfoto’s inzag. Zo liet hij zich na zijn bekering tot het katholicisme regelmatig fotograferen met katholieke parafernalia – en ook regelmatig met drankflessen.

Conservator fotografie van het Rijksmuseum, Hans Rooseboom, is zeer verguld met de foto’s. “De collectie die Joop Schafthuizen schenkt is des te belangrijker voor de fotografiecollectie van het Rijksmuseum doordat ze zo mooi het verloop laat zien van een mensenleven: van de angry young man die de Nederlandse letteren bestormde in de jaren ’40 en in de jaren ’60 heilige huisjes omverwierp, tot de man die zelfs in de nadagen van zijn leven fotogeniek bleef peinzen.” Het Rijksmuseum, dat zich wil profileren als ‘het museum van Nederland’, presenteert na de heropening van het hoofdgebouw ook foto’s uit het eigen bezit.

    • een onzer redacteuren