Radicaal-islamitische groepering eist aanslag politiebureau Nigeria op

De radicaal-islamitische groepering Boko Harem heeft de aanslag op het hoofdbureau van de politie in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja opgeëist. Bij de zelfmoordaanslag kwam minstens een persoon om, naast de dader.

In de Nigeriaanse krant The Daily Trust, die vooral veel lezers heeft in het grotendeels islamitische noorden, publiceerde een verklaring van een woordvoerder van Boko Harem. De verklaring maakt niet duidelijk of de man zich met opzet opblies op de parkeerplaats van het politiebureau. Daarover bestaat bij veiligheidsexperts nog onduidelijkheid, meldt persbureau Reuters.

Bij de aanslag kwamen waarschijnlijk meer mensen om. Zo’n vijf lijkzakken met lichaamsdelen zijn gezien op de plaats delict. Volgens het Nigeriaanse Rode Kruis is het nog te vroeg om een officieel dodental te noemen.

De aanval komt drie weken na de inauguratie van president Goodluck Jonathan, een christen uit het zuiden. In april kwamen naar schatting vijfhonderd mensen om in het islamitische noorden van Nigeria bij geweld tussen moslims en christenen na de presidentsverkiezingen op 16 april.

De afgelopen week werd Nigeria opgeschrikt door aanslagen bij politiebureau’s en brandweerkazernes. Er zijn sterke vermoedens dat Boko Haram ook achter deze aanvallen zit. Deze organisatie streeft naar het invoeren van islamitische wetgeving, de sharia, in het land. Volgens Afrika-correspondent Koert Lindeijer voor NRC Handelsblad is Boko Harem de afgelopen maanden actiever geworden en maken ook westerse ambassades zich steeds meer zorgen:

“Sinds enkele maanden ontploffen er vrijwel iedere week bommen in het door overwegend moslims bewoonde Noord Nigeria, waar zeventig van de 140 miljoen Nigerianen leven. De aanslag op het hartje van het veiligheidsestablishment, het nationale hoofdbureau van politie in de hoofdstad Abuja, toont opnieuw dat politie en leger geen passend antwoord hebben op de opstand van Boko Haram.”

“Twee grote ambassades in Abuja hebben ieder meer dan honderd man veiligheidspersoneel ingezet om alleen de situatie in het noorden nauwgezet te volgen. Ze hebben aanwijzingen voor contacten tussen Boko Haram en in de Sahara actieve groepen die zijn verbonden met Al Qaida. Boko Haram was aanvankelijk alleen actief in de noordoostelijke deelstaat Borno maar heeft zijn activiteit de afgelopen weken uitgebreid naar naburige deelstaten. In Kaduna werden vorige week bommen gevonden.”

    • Hans Klis