‘President Saleh keert niet meer terug naar Jemen’

De Jemenitische president Saleh (links) met koning Abdullah van Saoedi-Arabië. Foto AP / Amr Nabil

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh, die momenteel in een Saoedisch ziekenhuis ligt, zal volgens Saoedi-Arabië niet terugkeren naar Jemen. De Jemenitische regering zegt echter dat hij binnen een paar dagen terugkeert.

Saleh vloog op 5 juni naar Saoedi-Arabië twee dagen nadat hij gewond raakte bij een aanval op zijn presidentiële paleis in hoofdstad Sana’a. Een Saoedische regeringsfunctionaris zei vanmiddag tegen persbureau AFP dat de president niet meer naar Jemen zal terugkeren. Volgens de Saoedi’s is nog niet besloten waar Saleh kan verblijven.

De Jemenitische regering ontkende snel na de uitspraken van de Saoedische functionaris dat Saleh niet naar Jemen zal terugkeren. Sterker nog, een Jemenitische regeringsfunctionaris zei tegen persbureau Reuters dat de president binnen een paar dagen weer naar Jemen komt.

Als Saleh echt wil terugkeren naar Jemen is het nog maar de vraag of Saoedi-Arabië hem laat gaan, zegt onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker:

“De Saoedi’s zullen sterke druk op hem blijven uitoefenen om hem tot aftreden te dwingen. De onzekerheid over het lot van Saleh leidt tot bevroren toestand in Jemen: bij de oppositie weet niemand tegen wie ze zich echt moeten keren en de vice-president zit er ook alleen maar bij de gratie van Saleh. Niemand weet nu echt wat te doen.”