'Ontuchtige' zelfportretten vellen politiek talent

Foto's van Weiner zonder handdoek waren er ook Foto Reuters U.S. Representative Anthony Weiner (D-NY) announces that he will resign from the U.S. House of Representatives during a news conference in Brooklyn, New York, June 16, 2011. Weiner resigned on Thursday over a weeks-long Internet sex scandal, succumbing to bipartisan calls for him to step down. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: POLITICS HEADSHOT) REUTERS

Ten val gekomen door een seksschandaal zonder seks. Het Amerikaanse Congreslid Anthony Weiner (46) kondigde gisteren zijn aftreden aan, ruim een week nadat hij snikkend toegaf expliciete foto’s van zichzelf te hebben gestuurd naar zes vrouwen die hij kende via internet. Naar eigen zeggen heeft Weiner, sinds een jaar getrouwd, hen nooit ontmoet, laat staan aangeraakt.

De afgelopen week doken steeds meer „ontuchtige foto’s” op, zoals het Congreslid zijn zelfportretten omschreef. Weiner met ontbloot bovenlijf achter zijn bureau. Weiner in de sportschool van het Huis van Afgevaardigden, handdoek om zijn middel en hand op zijn kruis. Foto’s zonder handdoek waren er ook.

„Ik wil opnieuw mijn excuses aanbieden voor de fouten die ik heb gemaakt en de schaamte die ik heb veroorzaakt”, zei Weiner gisteren in hetzelfde zaaltje in Queens, New York, waar hij twintig jaar geleden zijn eerste politieke campagne startte. In 1992 werd hij als 27-jarige het jongste lid ooit van het stadbestuur. Zeven jaar later vertrok hij naar Washington als Congreslid voor het 9de district van New York (Queens en Brooklyn). Elke termijn werd hij met ruime meerderheid herkozen.

De volgende stap in Weiners carrière was al uitgetekend. Hij wilde Michael Bloomberg opvolgen als burgemeester van New York. Na een veelbelovende poging in 2005 was Weiner nu geld aan het inzamelen voor de verkiezingsrace van 2013. Hij figureerde als mogelijke winnaar in vroege peilingen.

Weiner, een fanatiek ijshockeyspeler, stond als politicus bekend om zijn agressieve stijl. Een vechthond die Republikeinen in het Congres hard aanviel – en ook mede-Democraten, als dat zo uit kwam. Een einzelgänger in Washington, meer gericht op populariteit bij zijn achterban in New York dan op banden met Democratische Congresleden.

Zijn partijgenoten lieten hem dan ook onmiddellijk vallen toen Weiner bekende dat hij zelf de foto’s had verstuurd via internet en niet een hacker, zoals hij eerst had volgehouden. Nancy Pelosi, Democratisch leider in het Huis van Afgevaardigden, maande hem tot opstappen. Ze liet onderzoeken of hij de ethische code van het Congres had overtreden. „Als ik hem was, zou ik aftreden,” zei president Obama op zijn beurt.

Tot gisteren weigerde Weiner gehoor te geven aan die oproep. Hij vroeg speciaal verlof aan, ging in therapie, maar hield vol dat zijn kiezers wilden dat hij aanbleef. Pas na aanhoudende druk gaf hij toe dat „de afleiding die ik zelf heb gecreëerd” het onmogelijk heeft gemaakt Congreslid te blijven. „Goodbye pervert”, klonk uit het publiek.

Weiner gaat zich nu richten op „het genezen van de schade” aan zijn huwelijk. Zijn vrouw Huma Abedin, zwanger van hun eerste kind, vermijdt de publiciteit. Ook gisteren ontbrak ze bij de toespraak van haar man. Als assistent van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft Abedin een eigen carrière om aan te denken.

Ykje Vriesinga

    • Ykje Vriesinga