Ode aan de boerderij

cd POP

Neil Young: A Treasure (Reprise) ****

Toen Neil Young zijn lied ‘Get back to the country’ in 1984 als themanummer koos voor een tournee met een nieuwe band van rock- en countrymuzikanten, was dat een politiek statement.

Young ging op campagne voor het behoud van kleine boerderijen in de Verenigde Staten en riep tijdens zijn concerten op om een wetsvoorstel met die strekking te steunen.

De muziek was eclectisch: van Buffalo Springfields ‘Flying on the ground is wrong’ tot een nieuw lied over de teloorgang van de auto-industrie in Detroit.

Pianist Spooner Oldham, cajunviolist Rufus Thibodeaux en steelgitarist Ben Keith zorgden met opzwepend samenspel voor de beste countryrock die Young in zijn 45-jarige carrière maakte.

Dit uit de archieven opgediepte live album heet niet voor niets A Treasure. Het bevat vijf niet eerder uitgebrachte tracks, waaronder het van Live Aid bekende ‘Nothing is perfect’.

Met de stomende treinsong ‘Southern Pacific’ en de gitaarexplosie ‘Grey riders’ is het een monument voor topmuzikanten Ben Keith en Rufus Thibodeaux die er niet meer zijn, en de kleine boerderijen die Young niet heeft kunnen redden.