'Nederland kruipt in zijn schulp'

Nederlandse politici moeten moediger zijn, vindt Achim Steiner, hoofd van het VN-milieuprogramma. Ze „laten zich louter leiden door gevoelens onder de bevolking”, zei hij.

Achim Steiner, het hoofd van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) maakt zich zorgen over Nederland. Hij constateert dat Den Haag op internationaal gebied in zijn schulp kruipt en zich steeds verder terugtrekt. Hij was gisteren speciaal in Nederland om dat te bespreken. In het parlement, met topfiguren uit het zakenleven en bij kroonprins Willem-Alexander. „Er bestaat nu scepsis in Nederland over een multilaterale aanpak”, zei hij voorafgaand aan dat bezoek aan Den Haag, in een gesprek in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar het hoofdkantoor van UNEP staat. „Nederland was één van de tien landen in de wereld met een voortrekkersrol in de strijd tegen klimaatverandering. Het baart ons bij UNEP, en binnen het hele VN-apparaat, grote zorgen dat Nederland op politiek terrein zijn handen aftrekt van die internationale rol.” Het gaat Steiner ook om geld. Zijn organisatie is klein, te klein vindt hij, en heeft een beperkt budget. „De Nederlandse bijdrage ligt ergens rond de 10 miljoen euro. Dat was toch al niet zoveel voor een organisatie die er voor de hele wereld is. Maar het gaat nu misschien naar beneden, tot 8 miljoen.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt die cijfers. (NRC)