Maas mag Gerard Reve niet citeren in biografie

Nop Maas mag in het derde deel van zijn Reve-biografie niet citeren uit ongepubliceerd werk van Gerard Reve (1923-2006). Daarmee lijkt de publicatie van de baan. Maas voelt weinig voor een versie zonder citaten. „Dat zou een merkwaardig boek worden, zeker vergeleken met de eerste twee delen.”

Inzet van de rechtzaak was de vraag of Schafthuizen, houder van het auteursrecht, toestemming had gegeven voor publicatie van de Reve-citaten. Volgens Maas en zijn uitgever Van Oorschot had Schafthuizen dat mondeling gedaan in een (opgenomen) gesprek met de biograaf over het op verzoek van Schafthuizen al ingrijpend gewijzigde manuscript. Daarna trok Schafthuizen zijn toestemming plotseling in, volgens Maas. De rechter volgt Schafthuizen in de redenering dat de definitieve instemming schriftelijk met uitgever Wouter van Oorschot geregeld zou worden, tot ontzetting van Nop Maas: „Schafthuizen komt weer weg met zijn gelieg.”

Reves weduwnaar wil nu zelf een ‘autobiografie’ samenstellen uit ongepubliceerd werk van Reve. „Die moet lopen van 7 augustus 1975 tot het jaar 2002. Dan hebben de mensen die de eerste twee delen van de biografie hebben gelezen, toch nog iets.”

Schafthuizen laat weten nog wel met Van Oorschot te willen praten over publicatie van de biografie met citaten „voor een toepasselijke honorering”. Wouter van Oorschot wil niet ingaan op die suggestie. „Met arme mensen kun je geen zaken doen, zoals Gerard Reve zei. Ik moet nog met Nop Maas en onze jurist om de tafel om de precieze betekenis van het vonnis te bepalen en te bekijken wat we nu gaan doen.”

    • Arjen Fortuin