Kortkolom sport

Volleybalclubs AMVJ en Martinus nu gefuseerd

Rotterdam. Volleybalclubs AMVJ en Martinus zijn gefuseerd tot de club Volleybalvereniging AMVJ Martinus Amstelveen. Dat hebben beide oud-verenigingen woensdagavond bekendgemaakt. De nieuwe club zal vanaf volgend seizoen onder de naam vv AMstelveen de competitie ingaan. De clubs werkten al geruime tijd samen. AMVJ, in 1930 opgericht en daarmee de oudste club van Nederland, leidde al jaren een kwijnend bestaan. Met de twee hoofdletters ‘AM’ in de nieuwe fusienaam leeft AMVJ een beetje voort. Martinus, opgericht in 1954, was met name in de jaren tachtig een (Europese) topclub bij de mannen. Die werden in dat decennium vijf keer landskampioen. De vrouwen van Martinus wonnen vier landstitels. (NRC)

Finale Europa League 2013 in A’dam Arena

Rotterdam. De finale van de Europa League wordt in 2013 gespeeld in de Amsterdam Arena. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA gisteren bekendgemaakt. De laatste Europese bekerfinale in Amsterdam was in 1998. Toen won Real Madrid de Champions League door met 1-0 van Juventus te winnen. De KNVB had de Arena voorgedragen omdat het stadion de komende jaren grootscheeps wordt verbouwd en in 2013 grondig zal zijn gerenoveerd. De Europa League werd in 2009 in het leven geroepen als opvolger van de UEFA Cup. Volgend jaar is de Roemeense hoofdstad Boekarest locatie van de finale. (Novum)

Eredivisie begint met Rotterdamse derby

Rotterdam. Voetbalclubs Excelsior en Feyenoord trappen het nieuwe seizoen in de eredivisie af. De Rotterdamse derby wordt op vrijdag 5 september gespeeld op Woudestein. Dat blijkt uit het voorlopige competitieschema van de KNVB. Het concept moet nog wel worden besproken met de clubs en afgevaardigden van gemeenten en politie. Als de betrokken partijen met het programma instemmen, gaat landskampioen Ajax op de eerste speeldag op bezoek bij De Graafschap. FC Twente speelt dan in Breda tegen NAC, PSV speelt in Alkmaar tegen AZ. Op 18 september staat het eerste topwedstrijd gepland: PSV-Ajax. Het nieuwe seizoen begint op 30 juli met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen FC Twente en Ajax. Voor die datum hebben enkele clubs ook al Europese verplichtingen. (Novum)

Slecht begin voor golfer Lafeber bij US Open

Bethesda. Golfer Maarten Lafeber heeft op de US Open een slechte start gemaakt. Op de tweede major van het seizoen had de enige Nederlandse deelnemer op de eerste dag 79 slagen nodig: acht slagen boven het baangemiddelde. Na een speeldag bezet Lafeber de 145ste plaats in een deelnemersveld van 156 golfers. Het ziet ernaar uit de Nederlander ook bij zijn derde deelname aan de US Open de cut (plaatsing voor de twee slotronden) niet zal halen. De Noord-Ier Rory McIlroy gaat aan de leiding, met 65 slagen (-6). De Zuid-Koreaan Yong-eun Yang en de Zuid-Afrikaan Charl Schwarzel delen met 68 slagen (-3) de tweede plaats. De US Open, in Bethesda in de Amerikaanse staat Maryland, duren tot en met zondag. (Novum)

Gebrselassie start weer in marathon Berlijn

Rotterdam. De Ethiopische langeafstandsloper Haile Gebrselassie (38) start in de marathon van Berlijn, die op 25 september wordt gehouden. Hij won de marathon in de Duitse hoofdstad vier keer en brak er twee keer het wereldrecord. Gebrselassie is met 2.03,59 uur nog steeds recordhouder, hoewel Geoffrey Mutai dit voorjaar in Boston 2.03,02 liep. Maar die tijd werd niet erkend. (Novum)