Kortkolom media

VARA veroordeeld voor satire Boszhard-Mladic

Rotterdam De VARA Gids mag Ron Boszhard niet afbeelden als de van oorlogsmisdaden verdachte Servische oud-generaal Ratko Mladic. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam gistermiddag in de zaak die de TROS-presentator had aangespannen tegen de VARA. De gids moet een rectificatie plaatsen en de omroep moet de proceskosten van 1.500 euro betalen. Volgens de rechter heeftBoszhard schade geleden door de column LuckyTV die in de gids van 4 juni verscheen. De fotomontage van de als Mladic verklede Boszhard ging vergezeld van een nepcitaat van hem, waardoor het leek alsof hij aan de rubriek had meegewerkt. De rechter noemt dit onnodig grievend. De vergelijking tussen Mladic en Boszhard is er een „waartoe de feiten in redelijkheid geen aanleiding geven.” De rechter bepaalde dat Boszhard „ongevraagd in verband wordt gebracht met een persoon die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van vele duizenden gevangen genomen tegenstanders. Het belang van eiser om hiervan verschoond te blijven weegt in dit geval zwaarder dan het aan de vrijheid van meningsuiting ontleende recht van de VARA om satirisch commentaar te geven op gedragingen van bekende Nederlanders.” (NRC)

BBC zegt sorry voor film over kinderarbeid

Rotterdam. Het BBC-programma Panorama moet publiekelijk zijn excuses aanbieden voor een documentaire over kledingketen Primark, omdat hierin een scène over kinderarbeid geënsceneerd zou zijn. Onderzoek van de BBC Trust, toezichthouder op de Britse publieke omroep, zegt dat „delen van de reportage niet authentiek waren”. Panorama beschuldigde de kledingketen van het uitbuiten van Indiase kinderen bij de productie van kleding. Journalist Dan McDougall, die het gewraakte filmmateriaal leverde: „Ik heb zelden een onderzoek gezien dat zo onrechtvaardig is en zo schadelijk voor vrije onderzoeksjournalistiek.” (NRC)