Kortkolom kunst

De geconserveerde jurk van Gaga. Foto Rock & Roll Hall of Fame

Vleesjurk Gaga naar museum in Cleveland

rotterdam. De veelbesproken vleesjurk van Lady Gaga heeft een plaats gekregen in een museum. Gister is het kledingstuk bijgeplaatst in de Rock & Roll Hall of Fame in het Amerikaanse Cleveland. Gaga droeg de jurk in 2010 tijdens de MTV Music Video Awards. De jurk bleek gemaakt van lapjes echt vlees. Dat Argentijnse rundvlees is op verzoek van het museum destijds meteen geconserveerd door een bedrijf dat normaal dieren opzet. Na een chemische bewerking is hij op een paspop gevormd en nu te zien in een museumvitrine. (NRC)

Metallica en Lou Reed maken samen album

rotterdam. Zanger Lou Reed en metalrockband Metallica hebben samen een album gemaakt, zo meldt muziektijdschrift Rolling Stone. Op het nog titelloze album staan tien door Reed geschreven nummers. In 2009 speelden Reed en Metallica voor het eerst samen. Rolling Stone beluisterde het resultaat en spreekt over een „tegelijk onvoorspelbaar en gemeen strak” album. De verschijningsdatum is nog onbekend. (NRC)

Schrijver McCann wint grote IMPAC Prize

rotterdam. De Ierse schrijver Colum McCann heeft woensdag de zeer lucratieve IMPAC Dublin Prize (100.000 euro) gewonnen voor zijn boek Let The Great World Spin. Deze prijs gaat jaarlijks naar het beste in het Engels verschenen boek. Ook vertalingen komen in aanmerking. In 2009 werd Let The Great World Spin al beloond met de Amerikaanse National Book Award. McCann woont in New York en heeft zijn roman een reactie genoemd op de aanslagen op de Twin Towers in 2001. In de openingspassage van Let The Great World Spin staan New Yorkers ademloos te kijken naar de Fransman Philippe Petit, die op een koord tussen de twee torens loopt. Vorig jaar won Gerbrand Bakker de IMPAC voor de vertaling van zijn roman Boven is het stil. (AP)

Warnik wordt directeur van Zuiderzeemuseum

rotterdam. Stephan Warnik is vanaf 1 juli directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Warnik volgt Michael Huyser op, die algemeen directeur is geworden van een nieuwe kunsthal in Abu Dhabi. Warnik was sinds 2010 Creative Director bij Eyeworks International. (NRC)