Kortkolom economie

Olieprijs zakt onder druk Griekse crisis

Rotterdam. Toenemende angst onder beleggers dat de Griekse schuldencrisis uiteindelijk zal uitmonden in een groeivertraging van de Europese economie, duwde de olieprijzen vanochtend naar beneden. De waarde van een vat ruwe Brent (Noordzeeolie) kromp met 0,6 procent naar 113 dollar, een fors stuk lager dan de piek van 121,5 dollar van afgelopen woensdag – toen het hoogste niveau in zes weken. Ook de prijzen voor termijncontracten voor ruwe olie die op de beurs van New York worden verhandeld, gingen naar beneden: daar werd het laagste niveau in vier maanden bereikt. De neerwaartse druk op ruwe olie werd ook bevorderd door pessimistische vooruitzichten in de Amerikaanse industrie. Analisten verwachten een verdere daling van de olieprijzen in de loop van volgende week. (Bloomberg)

Gasdeal tussen Rusland en China loopt vast

Sint-Petersburg. Onderhandelingen tussen Rusland en China over een omvangrijke gasdeal zijn opnieuw vastgelopen. De twee landen hadden eerder deze week de hoop uitgedrukt om op het Sint-Petersburgforum – de Russische tegenhanger van het Wereld Economisch Forum in Davos – eindelijk een akkoord te tekenen. Maar Rusland en China konden het wederom niet eens worden over prijzen. China wil om aan zijn energievraag te voldoen vanaf 2015 jaarlijks bijna 70 miljard kubieke meter gas uit Rusland importeren (de helft van wat Rusland nu per jaar naar Europa exporteert). Rusland wil zo’n deal ook omdat het daarmee gas kan exporteren naar andere gebieden dan Europa. Maar China weigert akkoord te gaan met de Russische eis dat de gasprijs gekoppeld wordt aan de olieprijs, zoals voor Europese contracten het geval is. Rusland en China onderhandelen al sinds 2009 over de gasdeal. (AP)

Endemol beloont top extra ondanks schuld

Amsterdam. De vier topbestuurders van televisieproductiebedrijf Endemol hebben over vorig jaar een extra beloning gekregen ter waarde van 11,5 miljoen euro. Dit meldt het Financiële Dagblad. De extra beloning kwam boven op het basissalaris en de bonus van 3,7 miljoen euro. Zij zou zijn uitgekeerd in het kader van een plan om op lange termijn bijzondere prestaties te stimuleren. Begin deze week meldde de krant dat de Nederlandse televisieproducent bijna niet meer aan zijn financiële kan voldoen. Het bedrijf heeft een schuld van 2 miljard euro en staat onder grote druk om zijn positie te verbeteren. (NRC)