Kortkolom buitenland

Half miljoen Chinezen op de vlucht voor water

Peking. In Centraal- en Zuid-China zijn de afgelopen dagen meer dan een half miljoen mensen geëvacueerd als gevolg van zware regenval. De regen heeft tot overstromingen en aardverschuivingen geleid in zeker zeven provincies rond het stroomgebied van de rivier de Yangtze. Die gebieden werden de afgelopen maanden juist getroffen door droogte. Volgens de staatsmedia zijn de afgelopen vier dagen negentien mensen omgekomen. Het officiële dodental stond tot nu toe op 105. De autoriteiten hebben het het rampniveau gisteren bijgesteld naar vier, de hoogste categorie. Het leger is gemobiliseerd en brengt hulpgoederen naar het rampgebied en helpt bij het bouwen van onder meer nooddijken. (Reuters)

BBC-verslaggever in Tadzjikistan zit vast

Rotterdam. In Tadzjikistan is maandag een journalist van de BBC gearresteerd. Dat hebben zijn familie en de BBC gisteren bekendgemaakt. Oerinboj Oesmanov (59), een Tadzjiek, wordt verdacht van lidmaatschap van de in Tadzjikistan verboden islamitische groep Hizb-ut-Tahrir. Zijn familie en de BBC spreken de beschuldigingen tegen Oesmanov tegen en eisen zijn vrijlating. Bronnen in het Tadzjikistan zeggen dat Oesmanov geen toegang krijgt tot advocaten. Zij vrezen voor zijn veiligheid. In Tadzjikistan wordt onafhankelijke journalisten het werk steeds moeilijker gemaakt. (NRC)

Egyptische zakenman gearresteerd in Spanje

Kairo. In zijn huis op Mallorca is een prominente Egyptische zakenman gearresteerd, Hussein Salem, die een vertrouweling is van ex-president Mubarak. Hij speelde een centrale rol in het netwerk van corruptie rondom Mubarak. Salem, nu 77 jaar, was betrokken bij een onroerendgoedprojecten en bij de verkoop van gas aan Israël. Volgens advocaat Nasser Amin was Salem de machtigste zakenman van Egypte en weet hij als geen ander waar in het buitenland Mubarak en de zijnen geld hebben ondergebracht. Hij moet in Egypte samen met Mubarak en diens twee zonen terechtstaan in een proces dat op 2 augustus zou moeten beginnen. Spanje levert hem uit aan Egypte. (AP)

Pensioenprotest leger en politie in Hongarije

Boedapest. Ongeveer tienduizend mensen hebben gisteren in Boedapest gedemonstreerd tegen de plannen van de Hongaarse regering om sterk te korten op de pensioenen van leger, politie en brandweer. De regering wil niet langer pensioenen betalen aan mensen die jonger zijn dan de officiële pensioenleeftijd van 65 jaar. De demonstranten verwijten premier Orban dat hij de nieuwe regels meteen wil laten ingaan. Onder bepaalde voorwaarden konden politieagenten en militairen al op 45ste, na 25 jaar dienst, met pensioen gaan. Onder druk van de markten bezuinigt het kabinet, dat wordt verweten autoritair te regeren, fors. (Reuters)

Letland: ontslag hoofd anticorruptiedienst

Riga. Het hoofd van de Letse anticorruptiedienst KNAB is ontslagen omdat hij het corruptieprobleem in de voormalige Sovjetrepubliek niet hard genoeg aanpakte. Het parlement, de Saeima, stemde gisteren met 82 tegen 100 voor het ontslag van Normunds Vilnitis. Vilnitis trad in 2009 aan als vervanger van Aleksejs Loskutovs, die moest opstappen wegens de mysterieuze verdwijning van fondsen. Eerdere pogingen om hem te ontslaan, leidden tot protesten in Riga, en uiteindelijk tot het aftreden van de toenmalige premier Aigars Kalvitis. Scheidend president Valdis Zatlers riep onlangs een referendum uit om het parlement te ontbinden, omdat hij vindt dat dat te weinig doet aan de corruptie. (AP)