Kortkolom binnenland

Kabinet houdt vast aan terugschroeven hulp

Den Haag. Een Kamermeerderheid staat achter het plan van staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking, CDA) om het aantal ontwikkelingslanden die steun ontvangen van Nederland, terug te brengen naar vijftien. Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV steunen het beleid in grote lijnen, bleek gisteren bij een Kamerdebat. Nederland richt zijn ontwikkelingshulp nu nog op 33 ‘partnerlanden’. Het kabinet zal afspraken maken over overname van projecten in landen waar de Nederlandse hulp stopt. Vanuit de oppositie klonk felle kritiek op de selectie van de landen waaraan steun wordt geschrapt. Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA) sprak van „volkomen willekeur”, gebaseerd op een slechte analyse. (NRC)

Extra bewaking voor alle Europese Ikea’s

Rotterdam. Het Zweedse meubelconcern Ikea zet sinds gisteren twee extra beveiligers in bij elk van de Europese vestigingen. Het gaat om circa 250 filialen. De maatregel volgt op incidenten met explosieven in vier Ikeavestigingen: op 30 mei in Gent, Lille en Son, op 10 juni in Dresden. Bij het incident in het Brabantse Son ontplofte een pakketje in een prullenbak bij de ingang van de winkel. Een tweede pakje werd door de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk gemaakt. Ernstig gewond raakte bij de vier ontploffingen niemand, maar in Gent en Dresden liepen samen vier mensen gehoorschade op. „Het gaat nadrukkelijk om een voorzorgsmaatregel”, zegt een woordvoerder van Ikea Nederland. „Er is geen reden om aan te nemen dat er nog sprake is van dreiging, maar veiligheid gaat boven alles.” Hoeveel de maatregel kost, is niet bekend. (NRC)

Nederland langer actief voor kust Somalië

Den Haag. Nederland verlengt zijn deelname aan de bestrijding van piraterij voor de Somalische kust met anderhalf jaar. De Tweede Kamer heeft daar gisteren mee ingestemd. Alleen gedoogpartij PVV stemde tegen de Nederlandse bijdrage. De Nederlandse marine blijft tot eind 2012 meedoen met de missie van de Europese Unie en de NAVO. Vanaf september 2011 zet de Nederlandse marine vier schepen en een onderzeeboot in voor de kust van Somalië. Het is de negende Nederlandse marinebijdrage aan de internationale strijd tegen piraten sinds 2008. (NRC)

Rookoverlast na brand bij bedrijf Apeldoorn

Rotterdam. Bij recyclingbedrijf Recydur in Apeldoorn heeft vrijdagochtend vroeg een grote brand gewoed. De brand brak om vijf uur ’s ochtends uit in een buitenopslag met schroot van huishoudelijke apparatuur. Om half negen was de brand geblust, maar er dreef nog een rookwolk boven de wijk De Maten waar 27.000 mensen wonen. Ramen en deuren moesten dicht op last van de politie. Twee basisscholen blijven vandaag dicht op advies van de brandweer. Een middelbare school heeft zelf besloten niet open te gaan. De oorzaak van de brand is onbekend. Volgens de brandweer is geen sprake van een verhoogde concentratie van gevaarlijke stoffen. (NRC)

Vrouw komt om na geweldsdelict Sneek

Leeuwarden. In een woning in Sneek is vanmorgen een 27-jarige vrouw met geweld om het leven gebracht. Hulpdiensten kregen een melding over een zwaargewonde vrouw. Toen zij arriveerden, bleek ze overleden. De politie wilde vanmorgen niet zeggen of de vrouw de bewoonster van het huis was. Een man zou na het incident de woning hebben verlaten en zijn weggereden. De auto is vanochtend zonder bestuurder teruggevonden. (NRC)