Kort nieuws

Congreslid Weiner legt zijn functie neer

New York. - Het Democratische congreslid Anthony Weiner legt zijn functie neer nadat de druk om af te treden vanwege een schandaal met ontuchtige foto’s toenam. De 46-jarige Weiner legde in zijn district New York een verklaring af waarin hij zijn excuses aanbood aan de Democratische Partij. De partijtop had in de afgelopen dagen veel druk uitgeoefend op Weiner om op te stappen. Weiner stuurde per ongeluk openbaar via Twitter een foto van zijn onderbroek naar een vrouw – met een duidelijk zichtbare erectie. Enkele dagen geleden zei hij professionele hulp te gaan zoeken om „een beter man en een gezonder persoon” te worden. (AP)

Extra beveiligers bij Ikea na explosies

Rotterdam. - De Zweedse winkelketen Ikea zet bij de in- en uitgangen van alle vestigingen in Europa sinds gisteren extra beveiligers in. Een woordvoerder van de Nederlandse tak zei dat er sprake is van een voorzorgsmaatregel, die is genomen na de ontploffingen van explosieven in vestigingen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. In Nederland vond op 30 mei een explosie plaats bij de vestiging in Son. Tegelijkertijd vonden er ook kleine ontploffingen plaats in het Belgische Gent en het Franse Lomme. Niemand raakte gewond. (Novum)

Rabobank wil gehele aflossing hypotheek

Rotterdam. - De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, wil een nationaal akkoord over de invoering van een verplichte annuïteitenhypotheek (jaarlijks een vast bedrag aan rente en aflossing, de onderlinge verhouding verschilt per jaar) voor starters en andere nieuwkomers op de woningmarkt. Zo’n hypotheek met volledige aflossing moet de stagnatie op de woningmarkt doorbreken. (NRC)

Vijftien jaar cel voor Indonesische terrorist

Jakarta. - De Indonesische radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Ba’asyir (72) is gisteren veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. Volgens de rechtbank in Jakarta is bewezen dat hij betrokken was bij het opzetten en financieren van een trainingskamp in de provincie Atjeh, dat tot doel had om terreuraanslagen te plegen. Ba’asyir werd in augustus opgepakt. Een omstreden actie van de politie, aangezien sommige Indonesiërs de oudere man zien als een gerespecteerde moslimgeestelijke. (NRC)