Kai Ming is Duits genoeg voor corps

Ze schermen en lopen daarbij littekens op. Ze zingen het eerste couplet van het ‘Deutschlandlied’ („Deutschland, Deutschland über alles”) en alleen Duitsers mogen lid worden van hun club. De zogenaamde Burschenschaften, uiterst conservatieve Duitse studentenvereningen, zijn niet erg populair. In heel Duitsland zijn er ongeveer 1.500 studenten lid van. Studenten worden niet alleen afgeschrikt door de archaïsche rituelen, maar ook doordat de Burschenschaften met enige regelmaat worden beschuldigd van rechts-extremisme.

Kai Ming Au weet waarom. De 26-jarige student bedrijfskunde uit Mannheim is van de lokale ‘Burschenschaft Hansea’, maar dat kan niet bij de hele corporale gemeenschap op instemming rekenen.

Kai Ming Aus ouders kwamen uit Hong Kong. Hijzelf is in Duitsland geboren en vervulde er zijn dienstplicht, maar de Burschenschaft van Bonn eiste deze week dat de Hanseatische Burschenschaft uit de federatie vancorpora wordt gezet. ‘Duits’ betekent voor een corpslid niet alleen dat hij zélf Duits is, maar ook dat zijn ouders Duits zijn, vinden de Bonner leden.

De oproep, vlak voor een vergadering van alle Burschenschaften in Eisenach deze week, leidde tot ophef in politiek en media. De krant Frankfurter Rundschau eist vandaag in een commentaar dat de „racistische” Burschenschaften beter door de overheid in de gaten worden gehouden.

De leiding van de Burschenschaften-federatie greep in en de Bonner Burschenschaft zag zich gisteren gedwongen het voorstel in te trekken. Kai Ming Au mag corpslid blijven.