ING verkoopt Amerikaanse dochter

New Yorkse gebouwen weerspiegeld in het raam van een Capital One Bank vestiging. Foto AP / Mark Lennihan New Yorkse gebouwen weerspiegeld in het raam van een Capital One Bank vestiging in de Amerikaanse stad. Foto AP / Mark Lennihan

ING heeft zijn Amerikaanse internetspaarbank ING Direct USA voor 9 miljard dollar (6,3 miljard euro) verkocht aan de Amerikaanse bank Capital One.

Capital One betaalt 6,2 miljard dollar in contanten en 2,8 miljard dollar in aandelen voor ING Direct USA, waardoor ING een belang van 9,9 procent zal krijgen en daarmee de grootste aandeelhouder wordt in de Amerikaanse bank. De Amerikaanse tak van de internetspaarbank ING Direct werd in 2000 opgericht en is op dit moment de grootste internetspaarbank in Amerika met 7,7 miljoen Amerikanen als klant, die gezamenlijk zo’n 57 miljard dollar op de bank hebben staan.

Nederlandse staat garant voor portefeuille zwakke hypotheken


De portefeuille met zogeheten Alt-A hypotheken – zwakke hypotheken - wordt niet verkocht aan Capital One. Onderdeel van de staatssteun die ING in 2008 ontving, was dat de Nederlandse staat voor 80 procent garant staat voor deze portefeuille met 27,7 miljard aan hypotheken. Die 80 procent wordt niet verkocht aan Capital One, maar overgeheveld naar ING.

Een ingewikkelde constructie die er volgens NRC-economieredacteur Tom Kreling in het kort op neerkomt dat de Nederlandse overheid van deze 80 procent alle aflossingen en rente ontvangt die Amerikaanse huiseigenaren betalen voor hun hypotheek:

“Afgesproken is dat de portefeuille met Alt-A hypotheken, waarvoor de Nederlandse staat garant staat, niet verkocht wordt. De staat blijft gewoon maandelijks een premie betalen, maar betaalt die nu aan ING en niet meer aan ING Direct. Volgens een woordvoerder van ING is de portefeuille waarvoor de staat garant staat op dit moment 12,2 miljard euro waard. Mochten alle huiseigenaren onverhoopt failliet gaan, dan verliest de staat 9,35 miljard euro. Dat laatste scenario is theoretisch mogelijk, maar praktisch eigenlijk uitgesloten. Aan de hand van wederom ingewikkelde berekeningen heeft de staat gekeken wat de deal voor schatkist betekent. In het gunstigste geval een winst van 2 miljard euro. Als het tegenzit een verlies van 600 miljoen euro. Wat de huidige stand van zaken is, is niet bekend.”

“De verkoop is onderdeel van de hervorming die ING werd opgelegd door de Europese Commissie, nadat het in 2008 voor 10 miljard aan staatssteun had gekregen. De Europese Commissie verbond vervolgens als voorwaarde aan deze steun, dat ING de balans moest verkorten, waardoor het gedwongen werd onderdelen te verkopen. - Tom Kreling, NRC”

ING-baas Jan Hommen in een reactie:

“Hoewel ik betreur dat ING Direct USA niet langer onderdeel zal zijn van ING, ben ik erg blij dat we met Capital One een goed onderkomen hebben gevonden voor onze klanten en werknemers. We nemen met vertrouwen een belang in Capital One. De gediversifieerde leningenportefeuille van Capital One vormt een ideale combinatie met de grote spaartegoeden en marketingkwaliteit van ING Direct USA.”

Met de transactie speelt ING ongeveer 2,9 miljard euro aan kapitaal vrij en verbetert het concern zijn core Tier 1-ratio met 99 basispunten tot zo’n 11 procent.

    • Marije Willems