ING doet spaartak VS van de hand

Bank en verzekeraar ING verkoopt de Amerikaanse tak van de internetspaarbank ING Direct aan het Amerikaanse Capital One. ING krijgt 9 miljard dollar (6,3 miljard euro) voor de verkoop. Dat heeft de bank gisteravond bekendgemaakt.

De verkoop is onderdeel van de hervorming die ING werd opgelegd door de Europese Commissie, nadat het bedrijf in 2008 voor 10 miljard aan staatssteun had gekregen. De Europese Commissie verbond vervolgens als voorwaarde aan deze steun dat ING kleiner moest worden.

ING krijgt voor de verkoop 6,2 miljard dollar in contanten en voor 2,8 miljard dollar aandelen in Capital One Financial Corporation. Dat levert ING een belang van 55,9 miljoen aandelen op, ongeveer 9,9 procent. Daarmee wordt ING de grootste aandeelhouder van de Amerikaanse bank. Capital One is een jonge Amerikaanse bank die in 1988 werd opgericht en rond de 45 miljoen klanten heeft.

De Amerikaanse tak van de internetspaarbank ING Direct werd in 2000 opgericht en is op dit moment de grootste internetspaarbank in de Verenigde Staten. De bank heeft 7,7 miljoen Amerikanen als klant, die gezamenlijk zo'n 57 miljard dollar bij de bank hebben gestald.

ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen liet in een verklaring weten dat ING met de verkoop laat zien dat het duidelijk stappen neemt richting de hervorming die de Europese Commissie van de bank en verzekeraar heeft geëist.

Het grootste gedeelte van de portefeuille met zogeheten Alt-A hypotheken – zwakke hypotheken - wordt niet verkocht aan Capital One. Onderdeel van de staatssteun die ING in 2008 ontving, was dat de Nederlandse staat voor 80 procent garant staat voor deze portefeuille. Volgens een woordvoerder van ING is de portefeuille waarvoor de staat garant staat op dit moment nog 12,2 miljard euro waard.

ING zal een groot gedeelte van de verkoopopbrengst gebruiken om het restant aan staatssteun af te lossen. Dat zei bestuursvoorzitter Hommen op de Amerikaanse televisie. ING heeft inmiddels 7 miljard euro van de 10 miljard euro afgelost.

Opknippen ING bijna klaar: pagina 26 en 27