'Ik heb heel wat afgetobd'

Frans Wiegmans (84), gebruikersnaam Viricunarius, gepensioneerd directeur van een basisschool in Heemskerk. Actief sinds 2009.

„De mijns inziens belangrijkste prestatie: dat Wikipedia zo gegroeid is en toch zo degelijk is gebleven en ook zo geweldig veelomvattend is. Wat helemaal geweldig is: dat iedereen iets zinnig kan en mag toevoegen of verbeteren of veranderen. Maar de moeite die het me gekost heeft en de problemen die ik tegengekomen ben... Het ging mij allemaal niet zo soepel af met de computer.

„Sinds 2009 ben ik enigszins actief geweest op Wikipedia, omdat ik bezig was met het leven en werken van mijn in 1942 gestorven vader Willem Wiegmans. Mijn vader was nog jong, bovendien zeer bescheiden, hij ‘timmerde niet aan de weg’, derhalve heeft hij geen grote bekendheid. Hij heeft in zijn tamelijk korte leven veel kunstwerken vervaardigd, vooral op het gebied van de kerkelijke kunst, onder andere glas-in-loodramen, muurschilderingen, kruiswegstaties, paramenten, kelken. Na mijn pensionering trachtte ik antwoorden te geven op de regelmatige vragen en verzoeken over hem en zijn werk. Ik verzamelde alles over hem en voelde steeds meer de behoefte dit alles te bundelen en openbaar te maken.

„Dit is mijn enige werk op Wikipedia geweest. Maar ik ben ontzettend blij en voldaan, dat ik dit heb kunnen doen, al kostte het mij erg veel moeite. Als ouwe sukkel heb ik heel wat afgetobd. Maar, ja ik ben trots op het prachtige resultaat, en de vele gunstige reacties doen mij goed. Ik wou dat ik nog veel jonger was. Want ik zou nog zo graag, en wat meer geroutineerd, gebruik willen maken van dit heerlijke instrument Wikipedia.”