Huren gaan omhoog in duurste woonregio's

Minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) past de regels aan op verzoek van de Tweede Kamer.

In de tien duurste regio’s van Nederland mogen de huren tot 120 euro per maand omhoog. In de rest van het land mag dat niet. Dat schrijft minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Met het voorstel komt Donner tegemoet aan de wens van de Kamer, die er gisteren over debatteerde. Donner wilde aanvankelijk alle verhuurders toestaan woningen per 1 juli 25 extra punten in het woningwaarderingsstelsel toe te kennen. Zo zouden in theorie alle huren met zo’n 120 euro kunnen stijgen.

Maar hij stuitte op een kritische Tweede Kamer. Het plan was in tegenspraak met het regeerakkoord, dat zegt dat de verhoging alleen voor woningen in ‘schaarstegebieden’ zou gelden en gekoppeld zou worden aan de WOZ-waarde van een woning.

Donner keert nu terug naar het regeerakkoord. Alleen de huren in de tien regio’s met de hoogste WOZ-waardes mogen stijgen. Het gaat vooral om gemeenten in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Aangezien ook daar grote verschillen zijn in de populariteit van woningen wil Donner de WOZ-waarde per vierkante meter bepalend laten zijn voor de hoogte van de huurstijging. Het gaat alleen om nieuwe huurders, voor zittende huurders verandert niets. De ingangdatum is onduidelijk.

De coalitie toonde zich enthousiast over het aangepaste plan, dat nog moet worden voorgelegd aan de Raad van State. „Ik kan hiermee leven”, aldus Van Bochove (CDA). Lucassen (PVV): „Het belangrijkste is dat er geen generieke huurverhoging komt.” De VVD is voor.

Zelf voorziet de bewindsman grote problemen. Hij vindt de koppeling met de WOZ-waarde te ingewikkeld, zei hij vorige maand. Wat doe je als een overspannen woninggebied in de toekomst niet meer overspannen is? Moeten de huren dan weer omlaag?

Donner verwacht ook dat honderdduizenden huurders bezwaar aantekenen tegen de WOZ-waarde van hun huis als die gaat meetellen bij het bepalen van de huur. Ook zullen veel huurders een huis net buiten het schaarstegebied zoeken, zodat daar de wachtlijsten zullen groeien. (NRC)