Griekse premier benoemt nieuwe minister van Financiën

De huidige minister van Defensie Evangelos Venizelos gaat naar Financiën. Foto Reuters / John Kolesidis
De huidige minister van Defensie Evangelos Venizelos gaat naar Financiën. Foto Reuters / John Kolesidis De huidige minister van Defensie Evangelos Venizelos gaat naar Financiën. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse premier George Papandreou herschikt zijn kabinet. Hij heeft minister van Defensie Evangelos Venizelos benoemd als nieuwe minister van Financiën. George Papaconstantinou, die tot nu toe op deze post zat, gaat het ministerie van Milieu leiden.

Het lag in de lijn der verwachting dat Papaconstantinou zou worden geofferd op deze positie. Hij was de architect van de impopulaire bezuinigingsmaatregelen die tegemoet moesten komen aan de voorwaarden van het reddingsplan van de Europese Unie en het IMF.

Woensdag liepen gesprekken tussen Papandreou en de oppositie over een te vormen eenheidsregering op niets uit. Antonis Samaras, de leider van de conservatieve oppositiepartij had Papandreou eerder die dag opgeroepen om ontslag te nemen.

Papandreou staat onder druk van de Griekse oppositie, die tegen zijn bezuinigingspakket wil stemmen, en ook in zijn eigen socialistische partij Pasok rommelt het. Hij zoekt steun voor 28 miljard aan bezuinigingen en 50 miljard aan privatisering van staatsbedrijven. Alleen dan zal Griekenland in juli een nieuwe lening van 12 miljard euro krijgen van de EU en het IMF.

Woensdag braken er hevige protesten uit in Athene als gevolg van het dreigende faillissement van Griekenland. Zo’n 20.000 mensen waren op de been voor een straatprotest en blokkade van het parlement. De politie zette traangas in tegen de demonstranten.

    • Marije Willems