Geen biefstukjurk te bekennen bij Coolcat, tot mijn spijt

Met een roze cocktail in mijn hand ga ik bij het begin van de roze loper staan om te kijken of ik al iets in de drukke winkelstraat te zien is: een Lady Gaga-lookalike. Dan staat de eerste op de roze loper: ze draagt een zwart-geel gestreepte lakjurk, een nepleren legging en lange nepwimpers.

Ze houdt stevig de hand van haar moeder vast.

De winkel Coolcat lanceert vandaag hun Lady Gaga-kledinglijn, en om dat te vieren wordt er een lookalike-wedstrijd gehouden.

Ik had al heel lang niet meer aan de winkel Coolcat gedacht. Als ik vroeger met een vriendin ging stadten (een werkwoord dat ik tegenwoordig eigenlijk te weinig gebruik), liep ik altijd de Coolcat in, ook al wist ik dat voorgefabriceerde gaten me niet erg goed stonden.

Nu sta ik opnieuw tussen deze rekken, en de Gaga-lijn komt verbazingwekkend veel overeen met de stijl die ik me herinner: zilveren opdruk, glitter, rijgmouwen, ‘f***ing famous cause I was born this way’. Tot mijn grote spijt is er geen biefstukjurk te bekennen.

Ondertussen komen er steeds meer Gaga’s binnen. Ze zijn allemaal een stuk jonger dan ik had verwacht.

Een meisje van rond de acht heeft colablikjes als krullers in haar haar. Ze draagt een Louis Vuitton-tas, waar even later bij wijze van accessoire een roze naaktkat aan een lijntje uitkomt.

Een ander draagt een witblonde pruik, een extravagante zonnebril en een zelfgemaakte jurk van plastic tasjes. Bijna alle meisjes zijn met hun moeder. Gaga’s met mama’s.

Dan mengen zich ook wat oudere lookalike’s in het geheel. Een meisje in een Marlies Dekkers-bh met zilveren kruisjes bij de tepels verzucht: „Ik ben veel te verlegen hiervoor. Zij gaat vast winnen. Zij doet heel gek. Net als Gaga.” Ze knikt naar een meisje dat enkel een bikini met studs en een zonnebril van sigaretten draagt. Sabbelend aan een zuurstok is ze aan het poseren voor de camera’s. Een oudere, grijze man maakt zo gretig foto’s dat ik me begin af te vragen of hij wel echt van de pers is.

Zangeres Sita presenteert de wedstrijd. „Vonden jullie haar het meest Lady Gaga representeren?” vraag ik fluisterend aan iemand van de organisatie. „Nou ja”, zegt hij. „Ze is een BN’er. En ze sluit goed aan bij de doelgroep.”

Eén voor één laten alle lookalikes zich zien aan de jury. Hier onderscheiden de temperamentvolle Gaga’s zich van de meer passieve: een aantal begint desgevraagd te dansen, neemt monsterposes aan of kijkt de jury zo woest aan dat het lijkt alsof ze die eigenlijk een hoop kwalijk nemen. Anderen antwoorden verlegen op de vraag wat zíj zouden doen als ze Gaga waren: „Nou... hetzelfde als wat zij nu doet?”

Uiteindelijk wint het meisje met de plastic zakjesjurk. Terwijl zij trots haar prijs in ontvangst neemt, rent het meisje met de krulspelden van colablikjes huilend weg.

Ik hoor iemand troostend zeggen: „Jullie zijn allemaal kleine monsters, hoor.”

Renske de Greef

Lees eerdere columns terug op nrcnext.nl/renske