Finales in de Arena en Wembley

Eindstrijd Europa League in Amsterdam. En finale van de Champions League wéér in Londen.

De Amsterdam Arena krijgt in 2013 de Europa League-finale. De eindstrijd van de meer prestigieuze Champions League zal in dat jaar in Wembley gespeeld worden. Dat heeft de Europese voetbalfederatie UEFA gisteren bekendgemaakt.

De laatste keer dat de finale van een Europees hoofdtoernooi in Nederland plaatsvond was in 2006, toen de finale om de UEFA-cup (tegenwoordig Europa League geheten)in het Philips Stadion in Eindhoven werd gehouden. De eindstrijd ging toen tussen Middlesbrough en winnaar FC Sevilla. De Amsterdam Arena was voor het laatst (en eerst) in 1998 organisator van een finale. Dat jaar won Real Madrid de Champions League ten koste van Juventus.

De KNVB had de Arena voorgedragen omdat het stadion de komende jaren wordt gerenoveerd. „Dat was voor ons een ideale kans om een gooi te doen naar de Europa League-finale”, zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag.

Opvallend is dat de Champions League-finale over twee jaar weer in het Wembley wordt gespeeld: vorige maand was de eindstrijd ook in het Londense stadion.

Het is voor het eerst dat de finale van het belangrijkste Europese clubvoetbaltoernooi twee keer binnen drie jaar op dezelfde plek wordt gespeeld.

Wembley had in 1968 en 1971, twee keer in vier jaar, al eens de finale van de Europacup I. De finale in 2013 valt samen met het 150-jarig bestaan van de Engelse voetbalbond FA. (Novum)