Espresso met Ayman Al-Zawahiri

De nieuwe leider van Al-Qaeda verwelkomt mij in zijn villa in een buitenwijk van een grote stad in Pakistan. ‘De patiobungalow van Osama Bin Laden werd aan mij toegewezen,’ zegt Ayman Al-Zawahiri, ‘maar de Amerikanen hebben er echt een zootje van gemaakt.’

Bescherming

De nieuwe leider van Al-Qaeda verwelkomt mij in zijn villa in een buitenwijk van een grote stad in Pakistan. ‘De patiobungalow van Osama Bin Laden werd aan mij toegewezen,’ zegt Ayman Al-Zawahiri, ‘maar de Amerikanen hebben er echt een zootje van gemaakt. Wie wil er nu bloed op de afstandsbediening van zijn airco hebben?’ Ik maak een espresso voor de nieuwe leider en vraag of hij niet bang is om gevonden te worden. ‘De Amerikanen geloven nooit dat jij espresso met mij hebt gedronken,’ antwoordt hij. ‘Jouw columns zijn volstrekt ongeloofwaardig.’ De nieuwe leider neemt een slokje espresso. ‘En geen betere bescherming dan in Pakistan. Ik kan hier zelfs de hond uitlaten.’

Vorige week zond Ayman Al-Zawahiri een videoboodschap de wereld in waarin hij verkondigde dat het Westen ‘nooit in veiligheid zal leven’. Wat vindt de nieuwe leider van de kritiek dat Al-Qaeda in herhaling valt en dat de videoboodschappen saai beginnen te worden? ‘Daar ben ik het niet mee eens,’ zegt Al-Zawahiri. ‘We hebben geïnvesteerd in de belichting en werken nu ook met een regisseur. Osama deed het allemaal zelf: geluid, licht, kap, grime, special effects.’ Maar had de nieuwe leider niet moeten kiezen voor een nieuwe look? ‘Meer Gaddafi-ish?’ vraagt Al-Zawahiri. Hij denkt even na. ‘Misschien neem ik mijn hond de volgende keer op schoot.’

    • Ernest van der Kwast