Egyptenaar Zawahiri nieuwe leider Al-Qaeda

Hij richtte op zijn vijftiende zijn eerste geheime politieke groep op.

De Egyptenaar Ayman al-Zawahiri zal Osama bin Laden opvolgen als leider van Al-Qaeda. Dat maakte de islamitische terreurorganisatie gisteren bekend. Al-Zawahiri was lange tijd de nummer twee van Al-Qaeda en werkte decennialang samen met Bin Laden, die op 2 mei werd gedood in Pakistan.

„Ayman is voor Bin Laden wat het brein is voor het lichaam”, zei Montasser al-Zayat, de gewezen advocaat van Zawahiri. Zawahiri werd geboren in een rijke, conservatieve familie in Kairo. Hij groeide op in een van de duurste wijken van de Egyptische hoofdstad. Daar richtte Zawahiri op 15-jarige leeftijd met enkele klasgenoten een clandestiene groep op die als doel had de Egyptische regering omver te werpen en haar te vervangen door een islamitische staat.

Een tijd lang legde Zawahiri een foutloos parcours af. Hij studeerde geneeskunde, werkte enkele jaren als chirurg bij het leger, en trouwde. Daaraan kwam een abrupt eind toen hij in 1981 samen met honderden andere fundamentalisten werd opgepakt na de moord op president Sadat.

Na zijn vrijlating in 1984 verhuisde hij naar Saoedi-Arabië om vervolgens in Pakistan te belanden, waar hij gewonden verzorgde van de strijd tegen de Sovjet-bezetting van Afghanistan. Daar ontmoetten Zawahiri en Bin Laden elkaar voor het eerst.

Ook volgens Bin Ladens officiële biograaf, Hamid Mir, was Zawahiri altijd het brein. In tegenstelling tot Bin Laden, zei Mir eind 2001, was Zawahiri niet geïnteresseerd in vechten vanuit een grot in de bergen. „Zawahiri denkt veel groter, internationaal. Hij zat achter de terreuraanslag tegen de toeristen in Luxor in 1997. Als er iemand in staat was om de aanslagen van 11 september 2001 te bedenken, dan was het Zawahiri.”

Zawahiri verbergt zich waarschijnlijk ergens in Pakistan. Hij zei onlangs dat de VS nieuwe aanvallen van moslims kan verwachten. (NRC)