Duizenden mensen in problemen door overstromingen Australië

In januari van dit jaar werd de Australische stad Brisbane getroffen door grote overstromingen. Foto AFP / Torsten Blackwood

Door grote overstromingen zijn zeker zestienduizend inwoners van het noorden van Australië afgesloten van de buitenwereld. Nog eens bijna vierduizend mensen wachten nog tot ze naar huis kunnen terugkeren.

De noord-Australische regio’s Kempsey en Taree hebben al de hele week te kampen met zeer hevige regenval. De weersvoorspellingen voor de komende dagen en weken zijn volgens de Sydney Morning Herald echter gunstig, want het wordt naar verwachting een stuk droger. Toch verwachten experts van de Australische State Emergency Service dat het water dat de regio’s door de overstromingen heeft overspoeld zich maar langzaam zal terugtrekken.

Zo’n 3350 mensen die naar aanleiding van de overstromingen geëvacueerd wachten vandaag op de mededeling dat ze weer naar huis kunnen gaan. Het is echter nog niet zeker of dat vandaag al het geval zal zijn.

De overstromingen hebben grote schade aangericht, bijvoorbeeld rond de stad Kempsey. Daar heeft de regenval volgens inwoners voor kuilen in de wegen gezorgd. De verwachting is dat het repareren van wegen en andere infrastructuur zeker vijf miljoen euro gaat kosten. Sinds zondag kwam één man door de overstromingen om het leven. Meer dan vijftig mensen werden uit het water gered.

    • Pim van den Dool