Merkel en Sarkozy: geen tijd te verliezen bij Griekse schuldencrisis

Caption: German Chancellor Angela Merkel and French President Nicolas Sarkozy give a joint press conference at the Chancellery in Berlin on June 17, 2011. German Chancellor Angela Merkel and French President Nicolas Sarkozy said that private involvement in a new Greek rescue must be voluntary but gave no details on how this would work AFP PHOTO / ODD ANDERSEN De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy spraken vandaag over het oplossen van de Griekse schuldencrisis. Foto AFP / Odd Andersen

Duitsland en Frankrijk willen dat private investeerders vrijwillig gaan bijdragen aan de oplossing van de Griekse schuldencrisis. Zij zullen daarbij gesteund worden door de Europese Centrale Bank.

Dat zeiden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy vanmiddag tijdens een gezamenlijke persconferentie in Berlijn. De twee spraken vandaag over een snelle oplossing van de impasse over een tweede pakket aan financiële noodhulp aan Griekenland. Sarkozy benadrukte nogmaals dat de Griekse overheid hervormingen moet doorvoeren en staatsbedrijven moet privatiseren. Volgens het Franse staatshoofd is er “geen tijd te verliezen”.

De impasse ontstond nadat Duitsland investeerders wilde dwingen om Griekenland te helpen, terwijl de Europese Centrale Bank en Frankrijk denken dat als investeerders gedwongen worden, dit juist de schuldencrisis verergert. Beide landen zijn het er nu over eens dat investeerders alleen op vrijwillige basis mee moeten helpen.

Vorig jaar kreeg Griekenland van de EU en het Internationaal Monetair Fonds 110 miljard euro steun in de vorm van leningen. Voorwaarden van die steun waren onder andere sterke bezuinigingen en privatisering van staatsbedrijven. De Griekse overheid stuit hiermee op hevig verzet van de bevolking, de meerderheid is tegen de bezuinigingsplannen van premier George Papandreou.

Voor een tweede pakket aan noodhulp, een lening van twaalf miljard euro van de EU en het IMF, moet Griekenland voor 28 miljard aan bezuinigingen en vijftig miljard aan privatiseringen doorvoeren. Papandreou staat onder druk van de Griekse oppositie, die tegen zijn bezuinigingspakket wil stemmen, en ook in zijn eigen socialistische partij Pasok rommelt het. Nadat een poging om met de grootste oppositiepartij een regering van nationale eenheid te vormen mislukte, presenteerde Papandreou vandaag een nieuw kabinet.

De gehele Griekse oppositie, van communisten tot conservatieven, is ervan overtuigd dat het land er met de huidige aanpak niet bovenop komt, omdat de staatsschuld verder stijgt. Leden van zijn eigen partij willen dat Papandreou krachtiger pleit voor een Europese aanpak van de schuldencrisis. Papandreou wil door met de bezuinigingen die zijn regering is overeengekomen met IMF, EU en ECB.

    • Hans Klis