Door Israël aangevallen Turks schip vaart niet weer naar Gaza

De Mavi Marmara lag eind mei nog in de haven van Istanbul en zal eind juni niet naar Gaza varen. Foto Reuters / Osman Orsal

Het Turkse schip Mavi Marmara, dat vorig jaar mei door Israëlische commando’s werd aangevallen toen het de blokkade van de Gazastrook probeerde te doorbreken, neemt eind juni niet deel aan de nieuwe vloot die richting Gaza vaart.

De organisatoren deelden vanochtend op een persconferentie mee dat het schip om technische redenen niet naar Gaza zal gaan. De organisatoren van de nieuwe poging om de blokkade van Gaza te doorbreken zeggen echter dat tien andere schepen eind deze maand wel richting de Palestijnse landstrook varen. “Onze bestemming is Gaza, onze motieven zijn niet gewelddadig en ons doel is om de illegale blokkade van Gaza te doorbreken”, aldus woordvoerder Dror Feiler.

Het Israëlische leger bereidt zich momenteel voor op de komst van de nieuwe vloot schepen. Gisteren hield de Israëlische marine een oefening waarin de verschillende mogelijkheden voor ingrijpen werden gesimuleerd. Zo werd er geoefend met het enteren van kleine en grote schepen en in het omgaan met zowel gewelddadige als niet-gewelddadige passagiers.

De Mavi Marmara werd op 31 mei 2010 aangevallen door Israëlische commando’s toen het schip met hulpgoederen op Gaza afkoerste en weigerde om te keren. Bij de actie werden zeven activisten gedood en raakten er tientallen gewond. Ook zeven Israëlische militairen werden gewond.