Dichter Lieke Marsman is bezig aan zegetocht

De C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut van afgelopen jaar is toegekend aan Wat ik mijzelf graag voorhoud van Lieke Marsman. De 21-jarige dichter nam de prijs gisteren in ontvangst tijdens een speciaal programma van Poetry International. De jury signaleert een aanstekelijke euforie. „Marsmans gedichten hebben iets van onvoorspelbaar meanderende beken, draaikolken en taalwoelingen, waarbij je telkens even een glimp opvangt van de formidabele vis die hier in en uit het water springt.”

Ook genomineerd waren Meisje dat ik nog moet van Y.M. Dangre, Ik en mijn mensen van Dennis Gaens en Als Mozes had doorgevraagd van Marjolijn van Heemstra. De jury had moeite met kiezen vanwege „een groot aantal eigenzinnige en interessante” debuten. Zes andere beloften werden genoemd: Maud Vanhauwaert, Bianca Boer, Martijn den Ouden, Henk Houthoff, Daan Doesborgh en Bernhard Christiansen.

Lieke Marsman is inmiddels bezig aan een kleine zegetocht door de letteren. Gisteren kreeg ze ook de tweejaarlijkse debuutprijs ‘Het Liegend Konijn’ toegekend, een prijs van het gelijknamige tijdschrift, goed voor 2500 euro en de publicatie van één gedicht in de 23 officiële EU-talen, plus de integrale vertalingen van haar werk naar het Frans, Duits en Engels. En in maart ontving Marsman al de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2011, een jaarlijkse stimuleringsprijs voor een eerste of tweede publicatie. Ook werd haar debuut in onder andere Trouw, de Volkskrant en NRC Handelblad enthousiast onthaald. Volgens deze krant is Alles wat Marsman schrijft „verrassend of raar”. „In die wrijving van geestrijk en geestig ontstaan magische momenten.”