'De kick van het pionieren is weg'

Dolph Kohnstamm (74), emeritus professor ontwikkelingspsychologie, actief sinds 2005. Hij bewerkte onder meer de artikelen: Jan Ligthart, Rousseau, Montessori, Montaigne.

„Ik houd van encyclopedieën. Ik werkte ook mee aan de oude Winkler Prins. Mijn grootvader was in en na de Tweede Wereldoorlog medewerker van de Eerste Nederlandse Systematische Encyclopedie, de E.N.S.I.E. Zelf ben ik initiatiefnemer en nog steeds redacteur van het Cultureel Woordenboek. Als belangrijkste prestatie van de Nederlandse Wikipedia zie ik dat die snoeihard werkende vrijwilligers volgehouden hebben, ondanks de dikwijls neerbuigende behandeling door journalisten, columnisten en academici. Het zelfvertrouwen is gegroeid door de erkenning die men in eigen land uiteindelijk toch nog heeft gekregen, en door het wereldwijde grandioze succes.

„De kick van het pionieren is nu verdwenen. De samenleving beseft onvoldoende dat er blijvend groot onderhoud nodig is en voortdurende verbetering. Ouderen en vrouwen willen zich niet in het regelsysteem verdiepen en zijn bang fouten te maken en dan gecorrigeerd te worden door gehaaste en geprikkelde jongeren. Kort geleden plaatsten we een oproep in het blad van de gepensioneerden van de Nederlandse omroep: ‘Ga meedoen! Jullie weten bijvoorbeeld alles van de geschiedenis van de omroep en dat erfgoed is in Wikipedia niet goed vertegenwoordigd’. Niemand meldde zich aan, men geniet van zijn pensioen.”