De dopaminedriehoek

Laatst werd ik gevraagd om op een thema-avond iets te komen vertellen over de combinatie muziek en eten. Er zijn natuurlijk talloze leuke anekdotes te bedenken over muzikanten en eten. Zo zou je op de opname van het nummer ‘Vegetables’ van de Beach Boys kunnen horen hoe Paul McCartney een stengel selderij wegknaagt.

Ook een mooi verhaal is dat de rockband Van Halen in 1982 bij elk optreden een schaal M&M’s eiste in de kleedkamer. Maar, daar moesten wel alle bruine M&M’s tussen uitgehaald zijn. Gewoon omdat ze het konden maken.

Maar muziek en eten, gaat dat écht samen? De presentatrice had bedacht dat seks, muziek en eten alle drie dopamine losmaken in de het lichaam, een hormoon waar je je lekker van gaat voelen. Zouden ze elkaar dan niet versterken? Geen gekke gedachte, maar nader beschouwd toch geen waarheid.

Neem muziek en seks. Een juist muziekje kan helpen om in de stemming te komen, maar je moet er toch niet aan denken dat je partner op de maat gaat bewegen. Of stel je voor dat je per ongeluk zachtjes begint mee te zingen: ‘This is the moment….’

Seks en eten dan. Ook hierbij is wel iets te bedenken, met aardbeien en slagroom. Maar het beperkt zich vooral tot zoetigheid en het voorspel. Ik zou niet weten wat ik in bed moest met kalfslever met uitjes en aardappelpuree. En dan hebben we het echt over eten.

Zo is het volgens mij ook met eten en muziek. Op de achtergrond is muziek altijd prima, maar in een goed restaurant wil ik onder geen beding dat het eten op mijn bord moet wedijveren om mijn aandacht met een middelmatige pianist die net iets te hard Billy Joel speelt. En andersom wil ik bij een geweldig concert niet met een druipende hamburger in mijn klauwen staan.

Begrijp me niet verkeerd, ik probeer mijn leven zo veel mogelijk vorm te geven rond de dopaminedriehoek, maar die moet wel serieel geschakeld staan. Het heeft iets met concentratie te maken, denk ik.

Muziek en koken is een heel ander verhaal. Bij mij thuis komen die het mooist samen in de boekenkast. Daar prijkt een geweldig stukje camp, dat een lieve collega voor mij meenam uit Graceland: From Elvis’ kitchen yours, and other great Southern recipes. Echt soulfood.

Als voorschot op een mooie zomer vandaag Elvis’ favoriete barbecuesaus. Het is een all-American recept, namelijk voor een liter saus.

2 pakken tomatensaus à 500 ml

120 ml azijn

1 eetlepel sojasaus

3 eetlepels bruine suiker

2 eetlepels honing

1 eetlepel gele mosterdzaad, fijn

1 eetlepel chilipoeder

1 eetlepel rode peper, fijngehakt

1 eetlepel ‘pickling spice’, fijn

Gooi alles in een flinke sauspan en laat dertig minuten pruttelen op zacht vuur.

Pickling spice is een kruidenmix waar we in Nederland niet erg bekend mee zijn, maar het is wel te krijgen in een kruidenspeciaalzaak. De verhouding voor deze mix zijn op internet te vinden.

Elvis hield blijkbaar van flink hete barbecuesaus. Je kunt de rode peper vervangen door paprika of de helft van de chilipoeder door milde paprikapoeder. En nu grote stukken spareribs grillen.

Joël Broekaert

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.

    • Joël Broekaert