Brood als bleu en scheel kind

Art Rooijakkers en Lola Brood in de door de vader beschilderde Jaguar. Falco Hassink

Lola zoekt BroodNed. 3, 20.30-21.20

Zelfde mooie, brede mond. En als ze even haar grote bril afdoet zie je ook dezelfde twinkel in haar loensende ogen. Lola Brood lijkt op haar vader, rockzanger Herman Brood (1946-2001). Toen Lola 15 jaar was, stapte Brood van het Amsterdam Hilton. Omdat de dochter wil weten wie hij was, maakt ze de vierdelige biografie Lola zoekt Brood. Ze gaat met presentator Art Rooijakkers langs collega’s en vrienden, de plaatsen waar hij woonde, ze bladert door de fotoalbums en toont ons oude filmpjes.

Zwolle, jaren vijftig. In zijn jeugd leek Brood nog in weinig op de latere ster: een schele, schuchtere jongen met een brilletje. „Die schele op de Pierik” werd hij genoemd. Maar ook daar toonde hij al zijn latere streken. Op Callantsoog liep hij als kind met zijn piemel uit zijn broek op de hei, om de wandelaars te epateren. Thuis danste hij naakt en wild op ‘In de hal van de bergkoning’ uit Griegs Peer Gynt. Aanvankelijk zich onbespied wanend, later ook voor visite.

De gemoedelijke oudere heren die Lola spreekt, schetsen steeds dezelfde Brood: verlegen, zachte jongen met een bijzondere uitstraling en een grote behoefte aan aandacht. Harry Muskee van Cuby & The Blizzards geeft een minder mooi beeld: zonder amfetamine lag zijn voormalige pianist alleen maar op bed te trillen. Muskee draait de rollen om en stelt Lola een vraag: „Neem je het je vader kwalijk dat hij zoveel drugs gebruikte?” Jammer dat hij zo jong dood ging, zegt ze, maar hij kon niet zonder.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken