Boszhard wint zaak over Mladic

De VARA Gids had Ron Boszhard niet mogen afbeelden als de van oorlogsmisdaden verdachte Servische oud-generaal Ratko Mladic.

Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft Ron Boszhard schade geleden door de LuckyTV-column die in de gids van 4 tot 10 juni van dit jaar verscheen. Dat werd gisteren bekend, in de zaak die de TROS-presentator had aangespannen tegen de VARA. In de column zegt de als Mladic geklede Boszhard onder andere altijd al eens als een oorlogsmisdadiger op de foto te willen staan. De VARA vindt het geoorloofde satire, maar de boze Boszhard en de TROS stapten naar de rechter. En die stelde Tros en Boszhard gisteren in het gelijk. Het artikel is „onnodig grievend” tegenover Boszhard en „maakt inbreuk op zijn goede naam en reputatie”, schreef de rechter in het vonnis. „Er is geen enkele aanleiding de heer te associëren met de persoon van Ratko Mladic.” De VARA moet een rectificatie plaatsen en de proceskosten van de TROS en Boszhard betalen; dat komt neer op ongeveer 1.500 euro. Bovendien moet de omroep een dwangsom betalen van tienduizend euro voor ‘iedere vanaf 25 juni 2011 te verschijnen aflevering van de VARA Gids’ als zij de rectificatie niet plaatst. De VARA verdedigde zich door te stellen dat bekende Nederlanders over een dikkere huid moeten beschikken dan „de man op straat”. Boszhard eiste een rectificatie en 25.000 euro schadevergoeding. (NRC)