Asterix en Obelix brachten 704 mensen hersenletsel toe

Obelix (links) en Asterix in de animatiefilm 'Asterix en de Vikingen'. Beeld: Independent Films

Goed, het smurfendorp is dus onwillekeurig gemodelleerd naar een fascistische maatschappij. Deze week kwam daar de schokkende realiteit achter de onschuldige matpartijen in Asterix en Obelix bij. De stripreeks van René Goscinny blijkt zo onschuldig niet te zijn, zo is nu overtuigend aangetoond.

In 704 gevallen laten de illustraties van Albert Uderzo overduidelijk de symptomen zien van hersenletsel: naar buiten hangende tongen en gezwollen ogen die kunnen wijzen op een schedelbasisfractuur. Schokkende statistieken, geïnventariseerd in het serieus ogend wetenschappelijk artikel in Acta Neurochirurgica, The European Journal of Neurosurgery waar The Guardian gisteren over schreef. Van de 704 slachtoffers zijn er 698 man. Bijna tweederde is Romeins.

Onder de overige slachtoffers zijn bandieten, piraten, Britten, Noormannen, Gothen, Vikingen en (andere) Galliërs. Er zijn 390 gevallen van zwaar letstel te betreuren, 89 stripkarakters liepen gemiddelde schade op en 225 getekende figuren raakten licht verwond aan het hoofd. Wonder boven wonder hebben de verwoestende krachten waaraan de slachtoffers blootgesteld zijn in geen enkel geval tot de dood geleid. In 83 procent van de gevallen is het letsel veroorzaakt door personen onder invloed van de onverslaanbaar makende toverdrank van het soort waarin Obelix als kind ondergedompeld werd.

De ironie wil dat juist Panoramix, maker van dit magische brouwsel, het zwaarste slachtoffer is van opgelopen hersenschade. “Verlies aan spraakvermogen en disoriëntatie als gevolg van hersenfalen hielden het langst aan in een geval met druïde Panoramix,” stellen de onderzoekers - doelend op het album Asterix en de strijd van de stamhoofden waarin Obelix per ongeluk een loodzware menhir laat vallen op de druïde. “Over het geheel genomen echter waren de symptomen van hersenbeschadiging binnen minuten dan wel uren sterk verminderd.”

    • Bart Hinke