Aanslag op hoofdbureau politie Nigeria: 8 doden

De politie verdenkt de islamitische sekte Boko Haram uit het noorden.

Bij een bomaanslag op het nationale hoofdbureau van politie in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja zijn gisteren acht mensen omgekomen. De politie verdenkt de islamitische sekte Boko Haram en spreekt van een zelfmoordaanslag, de eerst in Nigeria. De bom ontplofte op het parkeerterrein van het politiebureau en liet gebouwen in de omgeving, waaronder het Hilton hotel, schudden.

Sinds enkele maanden ontploffen er vrijwel iedere week bommen in het overwegend islamitische Noord-Nigeria, waar 70 van de 140 miljoen Nigerianen leven. De aanslag op het hart van het veiligheidsestablishment, het nationale hoofdbureau van politie in de hoofdstad, laat zien dat politie en leger geen antwoord hebben op de opstand van Boko Haram.

„De veiligheidstroepen staan voor schut”, reageert een diplomaat in Abuja op de aanslag, „ze raken de controle over het noorden kwijt. En het brengt zeker de zojuist beëdigde president Goodluck Jonathan in verlegenheid”. Jonathan bood onlangs Boko Haram vredesoverleg aan, terwijl het hoofd van de politie beloofde de sekte te zullen uitroeien.

Westerse ambassades maken zich grote zorgen. Twee grote ambassades in Abuja hebben honderd man veiligheidspersoneel ingezet om alleen de situatie in het noorden te volgen. Ze hebben aanwijzingen voor contacten tussen Boko Haram en in de Sahara actieve groepen die zijn verbonden met Al-Qaeda. Boko Haram was eerst alleen actief in het noordoosten maar heeft zijn activiteiten uitgebreid naar naburige deelstaten.

Het geweld is gericht tegen overheidsfunctionarissen en geestelijken die een gematigde toon aanslaan. De afgelopen jaren verschoof de politieke en economische macht in Nigeria van noord naar zuid. Er is een diepe sociale crisis in het noorden, met een hoge werkeloosheid onder jongeren. In sommige steden is een geschatte tien procent bedelaar. Waarnemers achten dit een goede voedingsbodem voor groepen als Boko Haram. (NRC)