Zwanger? Slaap op je linkerzij

Vrouwen die laat in de zwangerschap een doodgeboren kind kregen, sliepen vaker op hun rug of op hun rechterzij.

Ze stonden ‘s nachts ook niet zo vaak op, om bijvoorbeeld naar de wc te gaan. Hoogzwangeren die de (kleine) kans op een doodgeboren kind willen verlagen kunnen daarom het best op hun linkerzij slapen, en ‘s nachts nu en dan eens gaan plassen. Dat schreven Nieuw-Zeelandse onderzoekers gisteren in een artikel in het British Medical Journal. Het was een onderzoek naar beïnvloedbare kansen op een late miskraam, na de 28-ste week van de zwangerschap. Zo’n tragedie overkomt drie op de duizend zwangeren in de Westerse wereld en vaak wordt er geen verklaring voor gevonden. De laatste jaren is eigenlijk alleen bekend geworden dat obese zwangeren een grotere kans op een doodgeboren kind hebben. Over de nu gevonden risico’s schrijven de onderzoekers dat er vervolgonderzoek nodig is om te kijken of ze wel echt zijn. Er is altijd nog een kleine kans dat dit resultaat toeval is, ondanks dat de statistiek zegt dat er een ‘significant’ risicoverschil is. (NRC)