Zuid-Soedan maakt afspraken over gebruik noordelijke olieleidingen

Caption: In this photo, taken on May 25, 2011, southern Sudanese gas station attendants check the remaining fuel levels at a petrol station in Wau, southern Sudan. Dozens of people had lined up at the station hoping to buy stockpiles as a fuel crisis deepened. Oil transit routes between north and south have been severely disrupted due to recent fighting. Areas like Wau, situated closer to the border between north and south, are almost entirely dependent on oil shipments from Khartoum. Fighting in Abyei and other border areas have led to extreme fuel shortages in areas throughout the south. Buying fuel in Wau requires a letter from the state government that entitles a person to purchase 20 liters. (AP Photo/Pete Muller) Zuid-Soedanezen bekijken het oliepeil van een tankstation in de stad Wau. De olieproductie is verstoord geraakt door gevechten tussen het Noord-en Zuid-Soedanese leger. Foto AP / Pete Muller

Zuid-Soedan gaat Khartoum betalen voor het gebruik van de noordelijke olie-infrastructuur.

Ongeveer driekwart van alle olie, bijna 400.000 vaten per dag, is afkomstig uit het zuiden, maar de meeste raffinaderijen en oliepijpleidingen bevinden zich in het noorden. Zuid-Soedan splitst zich op 9 juli officieel af. Het vredesverdrag uit 2005 tussen de twee kampen voorziet dat beide landen gelijk in de olieopbrengsten delen. Maar vorige maand zijn de olieministers overeengekomen dat in plaats van de opbrengsten te delen, het zuiden zal betalen voor het gebruik van de olie-infrastructuur.

Beide kampen onderhandelen nog over het definitieve bedrag, maar spreken op dit moment nog over een “overgangsregeling” die het verlies aan inkomsten voor het noorden deels opvangt. Khartoum staat onder druk om alternatieven te vinden voor het verlies aan olie-inkomsten. Het land heeft een staatsschuld van zo’n 27 miljard euro en heeft te maken met stijgende inflatie. Het noorden zal in ieder geval de productie van eigen olievelden opvoeren, meldt persbureau Reuters.

Ondanks besprekingen tussen noord en zuid, is de relatie tussen de twee landen gespannen. De afgelopen dagen vond er een hevige strijd plaats tussen het noordelijke leger van president Omar al-Bashir en het leger van Zuid-Soedan. Beide partijen vechten in onder meer de provincie Zuid-Kordofan en grensregio Abyei om de controle over een aantal belangrijke oliegebieden. Hoewel diplomaten maandag zeiden dat Noord-Soedan zijn troepen uit Abyei zou terugtrekken, blijven er berichten over aanhoudend geweld, dat al duizenden mensen heeft doen besluiten te vluchten.

President Barack Obama riep gisteren de strijdende partijen in Soedan op om een staakt-het-vuren in acht te nemen. In zijn verklaring zei hij dat Noord-Soedan en Zuid-Soedan “hun verantwoordelijkheid moeten nemen”. Volgens Obama bestaat er geen militaire oplossing voor het geschil tussen Noord- en Zuid-Soedan. Hij riep het leger van president Bashir, die internationaal wordt gezocht wegens de genocide in Darfur, op om zich terug te trekken en zijn luchtbombardementen en intimidatiecampagnes te stoppen.

    • Hans Klis